Svenska Mycorena och österrikiska Revo Foods startar ett forskningssamarbete för att utveckla mykoprotein för 3D-pringing av veganska fisk- och skaldjursalternativ.
3D-printing anses vara den mest lovande teknologin för att skapa veganska alternativ till hela styckdetaljer och filéer av kött och fisk. Nu har svenska Mycorena, pionjärer inom mykoproteinteknologi, och österrikiska Revo Foods, pionjärer inom 3D-printing av livsmedel, startat ett forskningssamarbete för att utforska hur Mycorenas mykoprotein, speciellt anpassat för ökad lämplighet för 3D-printing, kan användas för att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ.
Precis som Mycorenas flaggskeppsprodukt Promyc kommer det utskrivbara mykoproteinet att ha en mjukt fibrös textur, ljus färg och neutral smak, som gör det särskilt lämpat för fisk- och skaldjursalternativ.
”Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel, och såg att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter. Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder”, säger Paulo Teixeira, CIO på Mycorena.
Revo Foods är ett österrikiskt företag inom livsmedelsbranschen som utvecklar nya processtekniker, bland annat 3D-printing, för växtbaserade fisk- och skaldjursprodukter. Några av företagets första produkter inkluderar lax- och tonfiskalternativ som redan säljs i över 3000 butiker runt om Europa. Det innebär också att Revo Foods är en idealisk partner för Mycorena att ta sina innovationer till marknaden fortast möjligt.
”Mykoprotein är en väldigt intressant ingrediens för att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ, vi har dock varit begränsade i vår användning av det i vår 3D-printingprocess på grund av det fibrösa beteendets påverkan. I vårt nya samarbete med Mycorena ser vi stor potential i att utveckla det utskrivbara mykoproteinet ytterligare och därmed lyfta både kött- och fiskalternativ till en ny kvalitetsnivå, vilket behövs för att konsumenter i stor skala ska vara intresserade”, säger Robin Simsa, CEO på Revo Foods.
Både 3D-printing som teknik och mykoprotein som material anses som heta trender inom foodtech. Kombinationen av de båda är ett helt nytt utvecklingsområde som ännu väntar på att utforskas ordentligt.
”Vi är väldigt glada att äntligen kunna presentera vårt samarbete med Revo Foods. Vi tror att vi kan skapa några riktigt unika produkter tillsammans som kommer att göra det enkelt för konsumenter att njuta av fantastiskt goda fisk- och skaldjursprodukter på ett hållbart och nyttigt sätt”, säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.