Mycorena utvecklar mykoprotein för 3D-printing

PUBLICERAD: 14 oktober 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Svenska Mycorena och österrikiska Revo Foods startar ett forskningssamarbete för att utveckla mykoprotein för 3D-pringing av veganska fisk- och skaldjursalternativ.

3D-printing anses vara den mest lovande teknologin för att skapa veganska alternativ till hela styckdetaljer och filéer av kött och fisk. Nu har svenska Mycorena, pionjärer inom mykoproteinteknologi, och österrikiska Revo Foods, pionjärer inom 3D-printing av livsmedel, startat ett forskningssamarbete för att utforska hur Mycorenas mykoprotein, speciellt anpassat för ökad lämplighet för 3D-printing, kan användas för att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ.

Precis som Mycorenas flaggskeppsprodukt Promyc kommer det utskrivbara mykoproteinet att ha en mjukt fibrös textur, ljus färg och neutral smak, som gör det särskilt lämpat för fisk- och skaldjursalternativ.

”Vi har alltid varit intresserade av 3D-printing av livsmedel, och såg att genom att skapa ett utskrivbart material av mycelium skulle vi kunna öppna nya dörrar för fantastiska och unika produkter. Med den här teknologin är möjligheterna för textur och form på en helt ny nivå i jämförelse med nuvarande köttanaloger. De enda begränsningarna är i fantasi, inte i processmetoder”, säger Paulo Teixeira, CIO på Mycorena.

Revo Foods är ett österrikiskt företag inom livsmedelsbranschen som utvecklar nya processtekniker, bland annat 3D-printing, för växtbaserade fisk- och skaldjursprodukter. Några av företagets första produkter inkluderar lax- och tonfiskalternativ som redan säljs i över 3000 butiker runt om Europa. Det innebär också att Revo Foods är en idealisk partner för Mycorena att ta sina innovationer till marknaden fortast möjligt.

”Mykoprotein är en väldigt intressant ingrediens för att utveckla veganska fisk- och skaldjursalternativ, vi har dock varit begränsade i vår användning av det i vår 3D-printingprocess på grund av det fibrösa beteendets påverkan. I vårt nya samarbete med Mycorena ser vi stor potential i att utveckla det utskrivbara mykoproteinet ytterligare och därmed lyfta både kött- och fiskalternativ till en ny kvalitetsnivå, vilket behövs för att konsumenter i stor skala ska vara intresserade”, säger Robin Simsa, CEO på Revo Foods.

Både 3D-printing som teknik och mykoprotein som material anses som heta trender inom foodtech. Kombinationen av de båda är ett helt nytt utvecklingsområde som ännu väntar på att utforskas ordentligt.

”Vi är väldigt glada att äntligen kunna presentera vårt samarbete med Revo Foods. Vi tror att vi kan skapa några riktigt unika produkter tillsammans som kommer att göra det enkelt för konsumenter att njuta av fantastiskt goda fisk- och skaldjursprodukter på ett hållbart och nyttigt sätt”, säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado