Svenskar litar på att maten är säker

PUBLICERAD: 30 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Svenskar som vill äta mer hälsosamt drar ner på sockret, äter mer frukt och grönt, mer lokal mat, mindre ultraprocessat samt mindre kött och mejerivaror, enligt undersökningen.

Svenskar litar på att det finns regler som ser till att maten är säker och att bedömningar om risker med mat görs av experter – och förtroendet ökar. Dessutom har svenskar högst förtroende bland medborgarna i alla EU-länder för den information som de får från sina nationella myndigheter. Det visar Eurobarometern.

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa genomför regelbundet en stor undersökning om EU-medborgarnas inställning till olika frågor om risker med mat. De nu publicerade resultaten bygger på intervjuer i medlemsländerna under perioden mars–april 2022.

Svenskarnas tillit är stor till flera offentliga aktörer och yrkesgrupper. Däremot är förtroendet för information från ”kändisar, bloggare och influencers” om risker med mat mycket lågt – strax över 3 procent.

På frågan ”I vilken utsträckning litar du på följande källor eller inte för information om livsmedelsrisker” rankas forskare på universitet eller offentligt finansierad forskningsorganisation högst med 96 procent. Sedan kommer allmänläkare och specialistläkare, nationella myndigheter, konsumentorganisationer, alla med 92-93 procent. Förtroendet för nationella myndigheter ökar enligt undersökningen från 88 (2019) till 92 procent.

”Vi är så klart väldigt glada över det här resultatet. Mat och dricksvatten är viktiga frågor för människor. Det är avgörande att många känner till Livsmedelsverket och litar på oss för att vi ska lyckas nå ut med vår vetenskapligt grundade kunskap. Vi är en motkraft till felaktigheter som sprids”, säger Christina Lindahl, kommunikationschef på Livsmedelsverket.

Svenskar uppger själva att de har stor kunskap om olika ämnen som kan uppfattas som risker med mat. På frågan ”Vilka ämnen känner du till” ligger svenskarna i topp inom EU.

Däremot är svenskar överlag inte lika oroliga som invånare i andra EU-länder för riskerna med samma ämnen. Svenskarna oroar sig enligt undersökningen främst för rester av läkemedel eller hormoner i kött, miljögifter i fisk, kött och ägg samt för antibiotikaresistenta bakterier i mat.

Överlag visar svenskarnas svar på mindre oro för risker med mat än invånarna i många andra länder. Många svenskar svarar att man tar det för självklart att maten ska vara säker.

Resultaten visar också att svenskar i jämförelse med medborgare i andra EU-länder bryr sig mer om att äta hälsosamt än vilka möjliga risker maten kan innebära.

Att dra ner på sockret, äta mer frukt och grönt, mer lokal mat, mindre ultraprocessad mat och mindre kött och mejerivaror är enligt undersökningen svenskarnas svar på hur man äter mer hälsosamt.

Efsas rapport finns här
Faktablad om de svenska resultaten finns här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.