Orklas mål för nettonoll-utsläpp till 2045 godkända

PUBLICERAD: 9 september 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Orkla är ett av de första företagen i världen som har fått sina mål för att nå noll utsläpp av växthusgaser i hela värdekedjan till 2045 godkända av Science Based Targets initiativ (SBTi).

SBTi:s Corporate Net-Zero Standard är världens första ramverk för företags nettonoll-målsättning. Den innehåller den vägledning, de kriterier och de rekommendationer som företag behöver för att fastställa vetenskapligt baserade nettonoll-mål som är förenliga med att begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 °C.

”Vi är stolta över att få ett erkännande för våra viktiga mål. Orkla har åtagit sig att skapa hållbar tillväxt och vi har kommit långt för att göra hållbarhetsarbetet till en integrerad del av våra affärsplaner, beslutsprocesser och den dagliga verksamheten. Vi förbinder oss att nå nollutsläpp senast 2045 genom att främja hållbar råvaruproduktion och samarbeta med leverantörer, fortsätta att utveckla växtbaserade produkter och energieffektiv produktion och minska matsvinnet”, säger Inger Johanne Eikeland, SVP Environment, Health, and Safety på Orkla.

Nedan är tre exempel på Orkla Sveriges initiativ för att nå FN:s klimatmål:
• Orkla Foods Sveriges livsmedelsanläggning i Kumla, där klassiker som Felix Risgröt, BOB saft och Ekströms blåbärssoppa tillagas, är senast i raden av svenska anläggningar som blir fossilfri. Den nya biobränslepannan beräknas minska utsläppen med ca 3 600 ton koldioxidekvivalenter årligen, vilket är en minskning med 90 procent mot tidigare.
• Varje vecka flyttar Orkla Confectionery & Snacks Sverige 550 ton potatis från sitt potatislager i Nöbbelöv till sin fabrik i Filipstad. Sedan mars 2021 transporteras potatisen med fossilfritt bränsle från avfall, vilket innebär en minskning av koldioxidutsläppen med cirka 300 ton per år.
• Cederroth First Aid är en del av Orkla Wound Care och har en ledande position på många marknader inom Första hjälpen. Genom att använda plasten från gamla kylskåp och frysar så minskar koldioxidutsläppen med 300 ton per år jämfört med att använda nyproducerad plast.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ica minskar utsläppen från sina sjötransporter med 80 procent

Ica Sverige har slutit avtal om transport av cirka 1 800 containrar årligen genom Maersks sjötransportlösning ”ECO Delivery Ocean”.
emma lindström

Felix lanserar hybridköttbulle med ärta och nötfärs

I Fellix nya hybridköttbulle har hälften av nötköttet ersatts med ärtprotein.
artikel-felix-notkottbulle-arta-potatis-brunsas-1600x1000

Paulig investerar i Tex Mex- och snacksproduktion i Spanien

Paulig investerar 42 miljoner euro i en ny fabrik för snacksproduktion i Spanien.
paulig

Kött- och Charkuteriföretagen förstärker organisationen

Kött- och Charkuteriföretagen utökar organisationen med en hållbarhetsansvarig och en kommunikationsansvarig.
kött o chark