Äkta Gränna Polkagris får endast produceras i Gränna

PUBLICERAD: 22 juni 2022
UPPDATERAD: 21 februari


EU-kommissionen har sagt ja till att Äkta Gränna Polkagris får skyddad geografisk beteckning. En Äkta Gränna polkagris måste därmed tillverkas på ett särskilt sätt i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

Efter fem års väntan på besked är det nu officiellt att beteckningen ”Äkta Gränna Polkagrisar” endast får användas på polkagrisar producerade i Gränna.

”Vi är otroligt stolta över det här hantverket. Den här stämpeln kan komma att lyfta Gränna och Småland ännu högre internationellt. I många länder i Europa lägger man stor vikt vid den här typen av kvalitetsstämplar och är något som kan få en väldigt positiv inverkan på den framtida turismen i framförallt Jönköpings län”, säger Helene Berg, VD på Smålands Turism.

En Äkta Gränna polkagris ska vara en hård godisstång som innehåller socker, glykos, vatten, naturlig pepparmyntsolja, ättika och naturlig rödfärg, vanligen karminrött, som bakas efter ett bestämt recept. För att få kallas Äkta Gränna Polkagris måste den nu också tillverkas inom ett bestämt geografiskt område – i norra Småland på östra sidan om sjön Vättern i Gränna socken.

Syftet med skyddade beteckningar är att hjälpa producenter av jordbruksprodukter och livsmedel att lyfta fram produkternas kvalitet. De skyddade beteckningarna ska också ge konsumenten trovärdig information om produktens mervärden och kvalitet. Svenska produkter som redan fått skyddad geografisk beteckning (SGB) är bland annat Svecia, Skånsk spettkaka och Bruna bönor från Öland.

”Det är positivt att livsmedelsföretag i Sverige vill använda sig av skyddad geografisk beteckning eftersom det bidrar till att bevara lokal produktion och hantverkstraditioner och skyddar även mot plagiat”, säger Jan Sjögren, chef för avdelningen företags- och myndighetsstöd på Livsmedelsverket.

Inom EU finns tre sorters skyddade beteckningar för matvaror, som har olika typer av krav kopplade till sig. Förutom Skyddad geografisk beteckning (SGB) finns även Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) och Garanterad traditionell specialitet (GTS).

Äkta Gränna Polkagrisar har fått den blå beteckningen SGB som innebär att råvarorna för produkten kan komma från annan plats men att själva produktionen endast görs i Gränna socken. EU-kommissionen kommer 20 dagar efter att beslutet träder i kraft att skydda produkten genom en genomförandeförordning.

”Polkagristillverkningen är något som har haft en enorm betydelse för hela länet. Tack vare den här beteckningen kan den småskaliga produktionen i Gränna få ett ännu större genomslag och det tycker vi är jättepositivt”, säger Helene Berg.

EU-beteckningen för Grännas polkagristillverkning är ett samarbete mellan Produktägarna, Gränna näringsliv, Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Smålands Turism, Region Jönköpings län och Destination Jönköping.

Förutom polkagrisen ligger två ytterligare Småländska produkters ansökan om beteckning inne hos EU-kommissionen. Produkterna är rökt Vättersik och Vrigstad hemost. Dessa produkter är fortfarande under handläggning.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lantägg och Kung Markatta är årets Eko-septemberföretag

Kung Markatta och Lantägg har engagerat sig extra mycket under årets Eko-september. För sitt engagemang får de utmärkelsen "Årets Eko-septemberföretag".
b009b36a-2700-47b0-9a9f-91d186c057a2

Rapport: Politiska styrmedel krävs för att minska matsvinnet

Det krävs hårdare tag om Norden ska lyckas halvera matsvinnet innan 2030. Det visar en ny rapport.
Livsmedelsverket - Matsvinn brod2_nyhet

Klimatknuffen ska hjälpa Icas kunder att välja mer hållbart

Ica testar AI-tjänsten Klimatknuffen som ska tipsa e-handelskunderna om varor med lägre klimatavtryck.
sofie

EU-kampanj ska öka Irlands export av ekologiskt lammkött

Sverige är en av nyckelmarknaderna för Irlands EU-finansierade exportsatsning på ekologiskt lammkött.
On the organic sheep farm of Ross and Amy Jackson at Gurteen, Co. Tipperary.