Arlas nya bioenergianläggning invigd av energiministern

PUBLICERAD: 20 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Energiminister Khashayar Farmanbar närvarade vid invigningen av den nya bioenergianläggningen på Arlas mejeri i Jönköping den 18 maj.

Energiministern var på plats vid invigningen av den nya bioenergianläggningen på Arlas mejeri i Jönköping. Med den nya flispannan blir mejeriet nästintill fossilfritt.

Den nya bioenergianläggningen eldas med flis, som är en restprodukt från det småländska skogsbruket. Flispannan är resultatet av ett mångårigt strategiskt samarbete med Jönköping Energi.

”Det har varit ett snabbt och roligt projekt där fokus har legat på samarbete för att hitta en långsiktig lösning tillsammans med Arla. Det är extra roligt att vårt arbete har gjort att Arlas mejeri har blivit nästintill fossilfritt, en god miljönytta helt enkelt”, säger Gustav Sandberg, projektledare på Jönköping Energi.

Arlas mejeri i Jönköping har de senaste åren utvecklats till att bli en av Arlas strategiska anläggningar internationellt för produktion av laktosfri mjölk och produkter med längre hållbarhet. Att producera laktosfria produkter och produkter med lång hållbarhet kräver mycket energi för uppvärmning och ånga. Genom att ställa om till bioenergi har mejeriet minskat användningen av fossil energi med 5 gigawattimmar sedan 2015, vilket motsvarar 1000 ton koldioxid.

”Att vi nu går över till bioenergi innebär inte bara klimatvinster, utan också minskad sårbarhet och stora besparingar. Vi är ledande i omställningen till fossilfritt, med 100 procent fossilfria tunga transporter sedan 2018, och redan idag är sex av tolv Arlamejerier i princip helt fossilfria”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar fanns på plats vid invigningen av den nya flispannan i Jönköping den 18 maj.

”Den nya flispannan är bra för klimatomställningen och för att säkra svensk livsmedelsproduktion. Den här typen av investeringar är också viktiga för vår tillväxt och för fler arbetstillfällen. Här ligger Sverige i framkant, och jag ser ett stort engagemang inom industrin att ställa om”, sa Khashayar Farmanbar vid invigningen.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

43 procent mindre socker i Carlsbergs läsk

75 procent av all läsk som Carlsberg Sverige säljer idag är fri från tillsatt socker.
ZINGO

Han är Ica Sveriges nya marknadschef

Fredrik Kullberg tillträder som marknadschef på Ica Sverige den 1 mars.
Annika SvedbergAnnika Svedberg - Retuschera bort utväxt hår

Fairtrade skärper kraven på avskogningsfritt kaffe

De nya kriterierna för Fairtrade-certifierat kaffe är striktare än EU:s avskogningsförordning.
KAFFE_Costa-Rica_kaffebonor-i-hander_Fotograf-Eyder-Montano_ID-20787-1024x683

CEJN lanserar blåspistol i detekterbar plast

208 Detect blåspistol är den första metall- och röntgendetekterbara blåspistolen i plast på den globala marknaden.
metal-xray-detectable3