Arlas nya bioenergianläggning invigd av energiministern

PUBLICERAD: 20 maj 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Energiminister Khashayar Farmanbar närvarade vid invigningen av den nya bioenergianläggningen på Arlas mejeri i Jönköping den 18 maj.

Energiministern var på plats vid invigningen av den nya bioenergianläggningen på Arlas mejeri i Jönköping. Med den nya flispannan blir mejeriet nästintill fossilfritt.

Den nya bioenergianläggningen eldas med flis, som är en restprodukt från det småländska skogsbruket. Flispannan är resultatet av ett mångårigt strategiskt samarbete med Jönköping Energi.

”Det har varit ett snabbt och roligt projekt där fokus har legat på samarbete för att hitta en långsiktig lösning tillsammans med Arla. Det är extra roligt att vårt arbete har gjort att Arlas mejeri har blivit nästintill fossilfritt, en god miljönytta helt enkelt”, säger Gustav Sandberg, projektledare på Jönköping Energi.

Arlas mejeri i Jönköping har de senaste åren utvecklats till att bli en av Arlas strategiska anläggningar internationellt för produktion av laktosfri mjölk och produkter med längre hållbarhet. Att producera laktosfria produkter och produkter med lång hållbarhet kräver mycket energi för uppvärmning och ånga. Genom att ställa om till bioenergi har mejeriet minskat användningen av fossil energi med 5 gigawattimmar sedan 2015, vilket motsvarar 1000 ton koldioxid.

”Att vi nu går över till bioenergi innebär inte bara klimatvinster, utan också minskad sårbarhet och stora besparingar. Vi är ledande i omställningen till fossilfritt, med 100 procent fossilfria tunga transporter sedan 2018, och redan idag är sex av tolv Arlamejerier i princip helt fossilfria”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef på Arla Sverige.

Sveriges energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar fanns på plats vid invigningen av den nya flispannan i Jönköping den 18 maj.

”Den nya flispannan är bra för klimatomställningen och för att säkra svensk livsmedelsproduktion. Den här typen av investeringar är också viktiga för vår tillväxt och för fler arbetstillfällen. Här ligger Sverige i framkant, och jag ser ett stort engagemang inom industrin att ställa om”, sa Khashayar Farmanbar vid invigningen.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.