Svensk pant blev 350 000 nya träd i östra Afrika

PUBLICERAD: 19 april 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Salome Oside bor i Kajagongo, Kenya. Tidigare gick familjens mark inte att odla på. Lösningen blev agroforestry – att plantera träd och grödor ihop. Nu finns pengar till skolavgifter och mat på bordet. Foto: Elin Larsson

Trots att corona påverkade många människors privatekonomi under förra året var biståndsviljan överraskande hög. Det visar Vi-skogens årliga gåvostatistik från Biståndsknappen på Coop-butikernas pantautomater.

Den som pantar burkar eller flaskor i en av Coops butiker kan välja att trycka på Biståndsknappen och skänka pantpengarna till Vi-skogen. Totalt skänktes pant till ett värde av 7 miljoner kronor hos Coop under 2021, den högsta summan på sju år. Detta motsvarade 350 000 nya träd i östra Afrika, där Vi-skogen arbetar.

”Viljan att bidra är fortsatt hög bland svenskarna. Under förra året samlade vi in mer pengar från pantautomaterna än på många år. Det gör att vi kan plantera ännu fler träd i östra Afrika och därmed arbeta mot fattigdom, klimatförändringar och minskad biologisk mångfald”, säger Eva Åberg, verksamhetschef för Vi-skogen.

Sedan starten på Vi-skogens och Coops projekt med Biståndsknappen 2004 har över 112 miljoner kronor samlats in via panten, vilket gjort att över 5,6 miljoner träd har kunnat planteras.

”Det är genuint glädjande att se att svenskarna fortsätter engagera sig också för människor och utmaningar långt från deras egen vardag. Särskilt gäller det under coronaåret 2021, när privatekonomin kanske inte var så god för många”, säger Charlotta Szczepanowski, chef hållbarhet och kvalitet på Coop Sverige.

Gåvostatistiken visar att invånarna i Nacka kommun var mest givmilda med sina pantpengar under 2021. Bland enskilda butiker skänkte Coop Reimersholmes kunder i Stockholm allra mest, 15 kronor av varje pantad 100-lapp. Därmed behöll butiken sin förstaplacering från både 2020 och 2019. Tvåa blev Coop Hagastaden i Stockholm och trea Coop Minneberg i Bromma.

Vi-skogen arbetar med att bekämpa fattigdom och förbättra miljön genom trädplantering och stöd till bönder genom utbildning i hållbara jordbruksmetoder. Metoden som används kallas agroforestry.

För 20 pantade kronor (25 kronor från och med i år) kan en bonde i östra Afrika plantera ett nytt träd. Träden ökar inkomsterna och tillgången till näringsrik mat, samtidigt som de skyddar mot torka, skyfall, jorderosion och andra effekter av klimatförändringarna.

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206