PFAS kan förbjudas i livsmedelsförpackningar

PUBLICERAD: 24 mars 2022
UPPDATERAD: 21 februari

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Regeringen har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram ett förslag till förbud mot högfluorerade ämnen i material och produkter som är framställda av papper och kartong och som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel.

De gemensamma EU-reglerna medger i dag användning av högfluorerade ämnen, så kallade PFAS-ämnen, i kontaktmaterial, som bland annat omfattar livsmedelsförpackningar. I dagsläget saknas kunskap om hur flertalet PFAS-ämnen påverkar människor och miljö. För vissa av dessa ämnen finns dock tillräcklig information för att kunna fastställa att de har skadliga effekter på hälsa och miljö. I en riskbedömning från 2020 konstaterade Efsa att delar av den europeiska befolkningen får i sig för mycket PFAS-ämnen.

Genomförandet av Europaparlamentets och rådets direktiv om minskning av vissa plastprodukters inverkan på miljön kommer att innebära gradvisa begränsningar i användningen av vissa kontaktmaterial av plast. Det kan skapa en ökad efterfrågan på kontaktmaterial framställda av papper och kartong som är behandlade med PFAS för ökad förmåga att hålla vätska och tåla feta livsmedel. Om livsmedelsförpackningar av engångsplast byts till sådana förpackningar kan det leda till att konsumenterna får i sig mer PFAS-ämnen via livsmedel.

Därför har regeringen beslutat att Livsmedelsverket ska ta fram ett förslag till nationellt förbud mot PFAS-ämnen i kontaktmaterial som är framställda av papper och kartong.

”Jag är glad över att regeringen har fattat detta beslut. Det här handlar om förpackningar som många människor i vårt land kan tänkas komma i kontakt med och som kan ha potentiellt negativa effekter på folkhälsan. Genom uppdraget vill regeringen stärka skyddet för folkhälsan”, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg.

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx