Efsa föreslår skärpt bedömning av Bisfenol A

PUBLICERAD: 11 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, föreslår en skärpt bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan. Bedömningen går nu ut på remiss till samtliga medlemsländer.

Bisfenol A finns framförallt i plastprodukter och i vissa förpackningar eller kärl för mat och dryck. Lacken i konservburkar anses stå för en stor del av det bisfenol A vi får i oss från maten.

För att undvika bisfenol A är det sedan tidigare inte tillåtet att

• sälja nappflaskor eller pipmuggar och andra dryckeskärl av polykarbonat för barn under tre års ålder
• använda beläggningar som släpper ifrån sig Bisfenol A till mat som är avsedd för barn upp till tre år.

Det finns också ett gränsvärde för hur mycket bisfenol A som får gå över (migrera) från livsmedelsförpackningar eller kärl till maten.

Efsa har tidigare tagit fram tolerabla dagliga intag (TDI) för Bisfenol A, det vill säga den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan. Eftersom det har funnits osäkerheter kring vissa effekter av ämnet har det gjorts fler studier. Förslaget på ny bedömning grundas därför på nya data som bland annat baseras på djurförsök.

De hälsoeffekter Efsa grundar sin nya bedömning på är i första hand påverkan på en del av immunförsvaret som är inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation. Det är en typ av lunginflammation man kan drabbas av om man exempelvis andas in mögel och damm.

Det nya föreslagna TDI-värdet är en kraftig skärpning av gränsvärdet för hur mycket Bisfenol A som får migrera till maten från olika kärl och förpackningar. Enligt Efsas förslag blir det nya tolerabla dagliga intaget (TDI) 0,04 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. Det temporära tolerabla dagliga intag (t-TDI) som Efsa tidigare tagit fram ligger på 4000 nanogram per kilo kroppsvikt och dag.

Läs mer om Efsas förslag här
Livsmedelsverkets information om Bisfenol A finns här

Läs vidare

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Senaste nytt

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell

Finsk godisnyhet för alla choklad- och lakritsälskare

Nu lanserar Cloetta det finska chokladvarumärket Tuplas senste nyhet i Sverige: Tupla Double Layer Liquorice.
Tupla

Svenska konsumenter drar åt olika håll

Fler svenskar är beredda att lägga mer pengar på mat, men skillnaderna är stora mellan olika konsumentgrupper, visar en ny rapport.
Skärmavbild 2024-05-22 kl. 08.44.48