Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, föreslår en skärpt bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan. Bedömningen går nu ut på remiss till samtliga medlemsländer.
Bisfenol A finns framförallt i plastprodukter och i vissa förpackningar eller kärl för mat och dryck. Lacken i konservburkar anses stå för en stor del av det bisfenol A vi får i oss från maten.
För att undvika bisfenol A är det sedan tidigare inte tillåtet att
• sälja nappflaskor eller pipmuggar och andra dryckeskärl av polykarbonat för barn under tre års ålder
• använda beläggningar som släpper ifrån sig Bisfenol A till mat som är avsedd för barn upp till tre år.
Det finns också ett gränsvärde för hur mycket bisfenol A som får gå över (migrera) från livsmedelsförpackningar eller kärl till maten.
Efsa har tidigare tagit fram tolerabla dagliga intag (TDI) för Bisfenol A, det vill säga den mängd man kan få i sig varje dag hela livet utan risk för hälsan. Eftersom det har funnits osäkerheter kring vissa effekter av ämnet har det gjorts fler studier. Förslaget på ny bedömning grundas därför på nya data som bland annat baseras på djurförsök.
De hälsoeffekter Efsa grundar sin nya bedömning på är i första hand påverkan på en del av immunförsvaret som är inblandad vid så kallad allergisk lunginflammation. Det är en typ av lunginflammation man kan drabbas av om man exempelvis andas in mögel och damm.
Det nya föreslagna TDI-värdet är en kraftig skärpning av gränsvärdet för hur mycket Bisfenol A som får migrera till maten från olika kärl och förpackningar. Enligt Efsas förslag blir det nya tolerabla dagliga intaget (TDI) 0,04 nanogram per kilo kroppsvikt och dag. Det temporära tolerabla dagliga intag (t-TDI) som Efsa tidigare tagit fram ligger på 4000 nanogram per kilo kroppsvikt och dag.
Läs mer om Efsas förslag här
Livsmedelsverkets information om Bisfenol A finns här