Ny rapport: Mjölk och mejeri en framtidsbransch att söka sig till

PUBLICERAD: 8 februari 2022
UPPDATERAD: 21 februari


Inför vårens utbildningsval uppmanar Arla fler att söka sig till mjölk- och mejeribranschen. Arlabönder och mejerichefer uppger att de hade anställt fler om det var enklare att hitta personal med rätt kompetens. Det framkommer i en ny rapport av Arla som visar att rekryterings- och kompetensbehovet är stort både på mjölkgårdar och mejerier.

I en opinionsundersökning genomförd av YouGov på uppdrag av Arla svarade 82 procent av de tillfrågade att det är viktigt att Sverige är självförsörjande på mat. Totalt svarade 88 procent att svenska bönder är viktiga för Sveriges livsmedelsproduktion.

För att belysa läget och möjligheterna i branschen har Arla gjort två undersökningar kring rekryterings- och kompetensbehoven framöver, en bland Arlabönderna och en bland Arlas mejerichefer. De båda undersökningarna visar att mjölk och mejeri är en framtidsbransch. Det investeras både på gårdarna och mejerierna, vilket innebär att det finns behov att rekrytera fler. Det största hindret för att göra det är att det saknas kompetens.

Med underlag från drygt 100 gårdar från norr till söder, av varierande storlek och produktionsmetoder, blev det tydligt att de allra flesta har och också planerar att fortsätta investera och utöka sin verksamhet. Hälften av de tillfrågade uppgav att de skulle anställa fler om det var lättare att hitta personal med rätt kompetens. En tredjedel menade att lägre arbetsgivaravgifter och liknande kostnader skulle bidra till att fler kunde anställas.

En majoritet av deltagarna i undersökningen ansåg att närheten till djur och natur är det bästa med att jobba på en gård. Automatiseringar som mjölkrobotar har också gjort arbetet betydligt lättare och mer flexibelt än tidigare. Exempel på yrken som behövs på en mjölkgård är förutom djurskötare också exempelvis mekaniker, arbetsledare, administratörer och kunniga inom IT och ekonomi.

I undersökningen bland Arlas mejerichefer framkommer att det finns ett stort behov av att rekrytera kompetent arbetskraft till majoriteten av Arlas mejerier under kommande år. I dagsläget finns det nästan 2 200 anställda på Arlas tolv mejerier. Bara under det kommande året beräknas över 100 personer behöva anställas. Det mejericheferna anger som det största hindret för att rekrytera är att det är svårt att hitta rätt kompetens, eftersom det är brist på utbildad arbetskraft inom de yrkesområden som de ser störst rekryteringsbehov inom. Det gäller bland annat högskoleingenjörer, elektriker och tekniker. Man söker också personer med mikrobiologisk kompetens och inom teknisk projektledning.

”Ett sant vårtecken för många unga är att det är dags att välja utbildning. Vi vill locka fler som är intresserade av djur, natur och god, hälsosam och hållbar mat till vår bransch. Men även de som vill jobba med automatisering, digitalisering, logistik och teknik har stora anledningar att intressera sig för både lantbruket och livsmedelsindustrin i Sverige”, säger Kai Gyllström, VD för Arla Sverige.

Om undersökningarna:
Opinionsundersökningen är genomförd av YouGov under 12 november till 9 december 2021. Sammanlagt 3 525 intervjuer har genomförts via internet.

Undersökningen bland mjölkgårdar genomfördes av Arla mellan den 12 och 23 januari 2022. 110 mjölkbönder i Sverige deltog i en enkätundersökning via internet.

Undersökningen bland mejerichefer genomfördes av Arla mellan den 12 och 23 januari 2022, då chefer på elva av Arlas tolv mejerier i Sverige deltog i en enkätundersökning via internet.

Rapporten kan laddas ner här

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Svensk Dagligvaruhandel: Fyra förslag för lägre matpriser

Svensk Dagligvaruhandel föreslår lättnader för butiksetableringar, sänkta arbetsgivaravgifter för unga och minskad regelbörda.
SvDH_Karin Brynell_foto Roberth Björk

Svenskmärkning stärker organisationen

Marcus Thollin har tillträtt den nya tjänsten som kundansvarig på Svenskmärkning, som står bakom Från Sverige-märkningen.
Marcus_Thollin_Mynewsdesk_1920x1080 kopiera

Berte Qvarn satsar på att stärka Sveriges havreexport

Berte Qvarn deltar i kampanjen Sustainable Oats from Europe, som ska lyfta fram europeisk havre på viktiga marknader i Asien.
Pressbild Havre Lantmännen LantbrukJohan Olsson

Gårdsfisk tar in 50 miljoner – ska expandera produktionen

Gårdsfisk har säkrat 50 miljoner i en investeringsrunda. Pengarna ska bl a användas för att lansera fler konsumentprodukter.
Gårdsfisk_HatchBlue_Industrifonden