Nu är de sju svenska finalisterna till det nordiska matpriset Embla Food Awards utsedda. Embla-matpriset har grundats av Nordens Bondeorganisationers Centralråd, NBC, och stöds av Nordiska Ministerrådet. Syftet är att visa upp och stärka den nordiska maten och de innovativa människorna som skapar den.
Embla Food Awards hålls vartannat år och nästa final är i Oslo den 11 mars 2022. Priset delas ut i sju olika kategorier där det i varje kategori finns en nominerad kandidat från varje nordiskt land:
• Nordisk råvaruproducent
• Nordisk matentreprenör
• Nordisk mathantverkare
• Nordisk matkommunikatör
• Nordisk mat till många
• Nordisk matdestination
• Nordisk mat till barn och unga
En nationell jury utser en nominerad från varje kategori, som utvärderas enligt kriterierna nordisk, hållbar, inspirerande, unik och ärlig.
Här är samtliga sju svenska finalister till Embla Food Awards 2022:
Årets Mat för många
Sara Seing, kostchef, Södertälje kommun
Sara Seing har med sitt ledarskap lyckats använda skolmåltiderna för att utveckla lokala initiativ för mer hållbart producerad mat. Hon har i drygt 20 år framgångsrikt använt skolmåltiden för att stödja en hållbar lokal livsmedelsproduktion.
Årets Mat för barn och unga
Karin Carlsson, landsbygdsutvecklare, Hushållningssällskapet
Karin Carlsson har genom att introducera Farmer Time i Sverige skapat möjlighet för barn och ungdomar att möta bonden och odlaren och få en djupare förståelse för hur maten blir till. Genom ett digitalt system kopplas skolklasser och lantbrukare ihop för att ge barnen möjlighet att se vad som händer på en gård och få svar på sina frågor.
Årets livsmedelsentreprenör
Andreas Sundgren, Brännlands Cider, Röbäcksdalen Västerbotten
Andreas har bevisat att det går att göra ett dessertvin i världsklass och odla svenska äpplen på nordliga breddgrader. Han har skapat en högkvalitativ iscider som drivs av de svenska äpplenas unika ”terroir” i Röbäcksdalen utanför Umeå.
Årets matdestination
Stora Skedvi, Dalarna
I Stora Skedvi har Anders Åkerberg byggt upp en välbesökt verksamhet med saluhall, restaurang, mejeri och bageri. Allt med den lokala matproduktionen i centrum.
Årets matkommunikatör
Lisa Lemke, kock, Falkenberg
TV-program, kokböcker, tidningar och sociala medier. Lisa Lemke använder alla sina kanaler för att kommunicera sin hjärtefråga om att maten ska produceras på ett hållbart sätt på våra svenska lantbruk.
Årets mathantverkare
Sophia Lovén, Temp:ish, Roslagen
Idén om Temp:ish startade i Sophias studentlägenhet. Temp:ish är en soja – glutenfri, växtbaserad proteinkälla, som består av fermenterad lupinböna, ekologiskt odlad i Skåne. Idag drivs hantverksproduktionen på den egna gården i Roslagen.
Årets matproducent
Bjärefågel, Torekov, Skåne.
Per-Olof Ingemarsson driver familjeföretaget Bjärefågel på Bjärehalvön i Skåne. Han har visat att det går att kombinera höga krav på kvalité, miljö och god djuromsorg och driva en hållbar fågeluppfödning på Bjärehalvön.
Den svenska juryn består av Lena Åsheim, LRF, Fredrik Eriksson, kock och Lena Johansson, lantbruksjournalist.
Läs mer om Embla Food Awards här