Statlig utredning öppnar för gårdsförsäljning av alkohol

PUBLICERAD: 8 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Solarisdruva. Foto: Svenskt Vin

Den statliga utredaren Elisabeth Nilsson föreslår att gårdsförsäljning av alkohol ska tillåtas – men med strikta begränsningar. Förslaget välkomnas såväl av LRF som branschorganisationen Svenskt Vin.

I november 2020 fick Elisabeth Nilsson, före detta landshövding i Östergötland, i uppdrag att leda en ny statlig utredning om gårdsförsäljning av alkohol – under förutsättning att Systembolagets monopol säkras. I det utredningsförslag som nu överlämnas till regeringen föreslås att gårdsförsäljning av alkohol blir tillåten – men med strikta begränsningar. Tillståndet ska endast gälla dryckesproducenter som bedriver småskalig hantverksmässig tillverkning av relativt små volymer. Dessutom krävs att kunden betalar för en besöksupplevelse med krav på kunskapshöjande innehåll, till exempel en provning eller berättande rundvandring.

Det är tredje gången som gårdsförsäljning av alkohol utreds och förslaget välkomnas av LRF:

”Vi är positiva. Det här är ett förslag i rätt riktning och stärker besöksnäringen på landsbygden. Nu har vi fått ett förslag som har alla förutsättningar att fungera utan att komma i konflikt med EU-rätten, Systembolagets monopol eller den svenska folkhälsan”, säger Anna Kaijser på LRF Lokal mat och dryck.

LRF anser dock att restriktionerna är onödigt restriktiva. Under hösten 2020 svarade åtta av tio i LRF:s undersökning, att de skulle starta gårdsförsäljning om möjligheten ges och att det skulle utgöra en viktig del i besöksnäringen, vara bra för lokalsamhället och attrahera utländska besökare.

”Med mat och dryck som reseanledning stärker vi berättelsen om oss själva och vår egen gastronomiska karta men trots sina begränsningar i utredarens förslag ser vi detta som ett viktigt steg i rätt riktning. Förslaget är tidsbegränsat på sex år. Då kan vi utvärdera och visa att gårdsförsäljning fungerar utan att äventyra vare sig den svenska folkhälsan eller vårt detaljhandelsmonopol”, säger Anna Kaijser.

Gårdsutredningens förslag får även tummen upp av branschorganisationen Svenskt Vin:

”Vi kan odla och producera viner på internationell toppnivå i Sverige, dessutom finns det stora arealer mark som lämpar sig väl för vinodling. Än så länge är vi endast ett 50-tal kommersiella odlare i landet men många i branschen och nya odlare står beredda att investera när vi får sälja det vi producerar på gården. Det skulle dessutom gynna landsbygdens utveckling och skapa arbetstillfällen”, säger Sveneric Svensson, ordförande i branschorganisationen Svenskt Vin.

Ronny Persson är styrelseledamot i Svenskt Vin och har deltagit som expert i utredningen:

”Elisabeth har gjort ett mycket bra jobb och trots begränsningarna i förslaget är jag nöjd. Nu ska det ut på remiss och förhoppningsvis blir det en omröstning i riksdagen innan sommaren. Jag skulle bli mycket förvånad om det inte går igenom den här gången.”

Det kommer dock att ta ytterligare ett år efter omröstningen i riksdagen innan vinodlarna i Sverige kan slå upp dörrarna till sina butiker. Som tidigast kan lagförslaget bli verklighet sommaren 2023.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Husmanskosten får sin egen dag

Den 26 februari har utsetts till Husmanskostens dag. Initiativtagare är Pontus Frithiof, tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin
husmans

Svenskarnas intresse för bakning ökar

94 procent av svenskarna bakar minst en gång per år och 67 procent varje månad. Det visar Dr. Oetkers senaste Bakrapport.
dr oetker

Han är Smaksäkrast i livsmedelsbranschen

Sebastian Johansson, sensorikansvarig på Dagab, tog hem vinsten när den nya sensoriktävlingen Smaksäkrast avgjordes för första gången.
sebastian-_smaksakrast

Folkhälsa och svenska råvaror i fokus på årets Nobelmeny

2024 års Nobelmeny står med fötterna djupt i den svenska myllan. Kocken Jessie Sommarström överraskar med en lyxig fullkornsgröt av kornbulgur.
Mynewsdesk Jessie Sommarström