Majoriteten av svenskarna vill minska på saltet

PUBLICERAD: 7 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Nästan alla svenskar vet att för mycket salt är skadligt för hälsan och sex av tio försöker minska på saltet. Det som skulle hjälpa dem bäst, menar de, är att industrin sänker salthalten i maten de köper. Det visar en undersökning om svenskarnas syn på salt.

Livsmedelsverket har låtit undersöka människors attityder och kunskap kring salt. Närmare 80 procent av svenskarna känner till att för mycket salt kan påverka hälsan negativt. Bäst kännedom har personer över 50 år. Var femte hjärtinfarkt och vart tionde strokefall i Sverige beräknas vara orsakad av för mycket salt. Två av tre känner till att svenskar generellt äter mer salt än rekommenderat, men bara 40 procent tror att detta även gäller dem själva. Trots det svarar majoriteten, nära sex av tio, att de alltid eller ibland försöker minska på saltet. Endast en av tio försöker aldrig minska saltet.

Det mesta saltet kommer från maten vi köper, det är alltså inte det egna saltandet hemma som är den största boven. Därför är det logiskt att drygt hälften av de tillfrågade menar att den bästa hjälpen för att få i sig mindre salt är att livsmedelsindustrin sänker salthalten i maten. Lika många säger att de sannolikt skulle välja en produkt med lägre salthalt om det fanns.

”Det är positivt att så många efterfrågar mat med mindre salt. Förhoppningsvis kan det leda till att branschen vågar satsa på att utveckla sina produkter, vilket i många fall kan vara en kostsam proces”, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Fyra av tio tycker att en märkning som Nyckelhålet skulle vara en hjälp att minska saltintaget.

”Nyckelhålet är ett snabbt och enkelt sätt att välja mat med mindre salt. Och på köpet får man dessutom mindre socker, mer fullkorn och fibrer, och nyttigare fett”, säger Åsa Brugård Konde.

Sedan 2020 har Livsmedelsverket ett uppdrag av regeringen att i dialog med livsmedelsbranschen skapa förutsättningar för ett svenskt saltsänkningsprogram. En viktig förutsättning är att allmänheten efterfrågar mindre salt mat, vilket denna undersökning alltså ger stöd för. Sedan 2017 deltar Livsmedelsverket också tillsammans med 15 andra parter i det Vinnova-finansierade projektet ReduSalt. Syftet är att ta fram en modell för ett svenskt saltsänkningsprogram och att utveckla tekniker för att kunna sänka salthalten med bibehållen smak och kvalitet.

Fakta om salt:
• Det mesta saltet får vi i oss från kött- och charkprodukter, bröd, ost, flingor, såser, soppor, färdigrätter, hamburgare, pizza och annan restaurangmat.
• Varje år drabbas över 40 000 svenskar av hjärtinfarkt eller stroke. Högt blodtryck ökar risken för dessa sjukdomar. För mycket salt ökar risken för högt blodtryck.
• Ett högt intag av salt bedöms vara en av de enskilt största orsakerna till ohälsa kopplad till matvanor i Sverige.
• Vi äter i genomsnitt 11 gram salt per dag i Sverige, nästan dubbelt så mycket som den högsta rekommenderade mängden salt.

Livsmedelsverkets undersökning ”Vad tycker konsumenter om salt” kan laddas ner här
Syna saltet

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
image

Vindelnrökt skinka får skyddad geografisk beteckning

Vindelnrökt skinka är ett hundraårigt hantverk som än idag röks i samma handmurade ugnar som när verksamheten startade.
Vindelnrökt skinka

MAX nära nå målet om varannan måltid utan rött kött

Under 2023 kom nästan varannan måltid på MAX Burgers restauranger från annat än rött kött.
max

Coop testar skanner som visar om avokadon är mogen

Från mitten av juli kommer åtta utvalda Stora Coop att erbjuda avokadoskanning direkt i butik.
avocado