Nu ska fullkornsprodukter bli ännu nyttigare

PUBLICERAD: 6 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Eva Finder

MatLust Utvecklingsnod och Södertälje kommun i samverkan med Hidden in Grains och Axfoundation har beviljats medel av Vinnova för att utveckla nästa generation smakrika och hälsosamma fullkornsprodukter. Produkterna kommer att vara baserade på råvara som har behandlats hydrotermiskt för att mineralerna ska bli tillgängliga.

Projektet Mineralskiftet – fullkorn med optimerad tillgänglighet av mineraler löper under två år och har beviljats ett stöd på 3 miljoner från Vinnovas utlysning ”Framtidens goda och hållbara vardagsmat – Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror”.

Med produkter som mångdubblar upptaget av järn, zink och andra mikronäringsämnen vill projektet bidra till ett mineralskifte med optimerad näring från växtbaserad mat och en stärkt position för svenskodlat fullkorn som välsmakande, hälsosam och resurseffektiv mat.

Den hydrotermiska behandlingen av fullkorn, som har utvecklats av Hidden in Grains, reducerar antinutrienter som fytinsyra med upp till 90 procent. Fullkorn har många hälsomässiga fördelar och genom att reducera ämnen som hindrar kroppen från att kunna tillgodogöra sig de naturligt förekommande mineralerna blir effekten ännu bättre.

”Mineralbrist, i synnerhet på järn och zink, är problem som kan uppstå med en mer vegetarisk och vegansk livsstil. Efter att fokus länge legat på proteinerna i växtbaserade livsmedel är det viktigt att vi nu lägger resurser på att utveckla hållbar vardagsmat som tillgängliggör mineralerna”, säger Kerstin Fredlund, läkare och grundare av det forskningsbaserade företaget Hidden in Grains.

I projektet samverkar MatLust Utvecklingsnod/Södertälje kommun, Hidden in Grains och Axfoundations testgård och utvecklingscentrum Torsåker, med stöd av Warbro kvarn och Chalmers tekniska högskola.

Projektets mål är att höja värdet av svenskodlade spannmål som hälsosam, god och hållbar vardagsmat, genom att:

• utveckla ekologiska fullkornsprodukter som genomgått en process för att optimera tillgängligheten av mineraler,
• genomföra konsumenttester av framtagna produkter i Södertälje kommuns offentliga testbädd, samt
• planera för storskalig framställning av processad råvara.

Produktutvecklare och produktionsanläggningar som är intresserade av ett samarbete har möjlighet att medverka i projektet som pågår till 31 december 202

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Restauranger ska kunna informera om köttets ursprung

Den 1 mars 2025 blir det obligatoriskt för restauranger och andra storhushållsverksamheter att kunna informera gäster om ursprungsland för det kött som serveras.
ursprung

Gordon Circular ska utvecklas för offentlig sektor

Gordon har tillsammans med projektpartners beviljats 2 miljoner från Vinnova för att utveckla en cirkulär förpackningslösning för hemleveranser av livsmedel inom offentlig sektor.
gordon

DUG Foodtech får patent för sitt veganska köttalternativ

Svenska patent- och registreringsverket avser att godkänna DUG Foodtech AB:s patentansökan "Meat analogue".
tornberg

Skånemejerier signerar Klimatkontrakt Malmö

Skånemejerier har skrivit ett klimatkontrakt med Malmö stad som ska driva på den gröna omställningen och bidra till ett klimatneutralt Malmö år 2030.
DSC06052