Nu ska fullkornsprodukter bli ännu nyttigare

PUBLICERAD: 6 december 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: Eva Finder

MatLust Utvecklingsnod och Södertälje kommun i samverkan med Hidden in Grains och Axfoundation har beviljats medel av Vinnova för att utveckla nästa generation smakrika och hälsosamma fullkornsprodukter. Produkterna kommer att vara baserade på råvara som har behandlats hydrotermiskt för att mineralerna ska bli tillgängliga.

Projektet Mineralskiftet – fullkorn med optimerad tillgänglighet av mineraler löper under två år och har beviljats ett stöd på 3 miljoner från Vinnovas utlysning ”Framtidens goda och hållbara vardagsmat – Innovationer till stöd för svensk förädling av växtbaserade råvaror”.

Med produkter som mångdubblar upptaget av järn, zink och andra mikronäringsämnen vill projektet bidra till ett mineralskifte med optimerad näring från växtbaserad mat och en stärkt position för svenskodlat fullkorn som välsmakande, hälsosam och resurseffektiv mat.

Den hydrotermiska behandlingen av fullkorn, som har utvecklats av Hidden in Grains, reducerar antinutrienter som fytinsyra med upp till 90 procent. Fullkorn har många hälsomässiga fördelar och genom att reducera ämnen som hindrar kroppen från att kunna tillgodogöra sig de naturligt förekommande mineralerna blir effekten ännu bättre.

”Mineralbrist, i synnerhet på järn och zink, är problem som kan uppstå med en mer vegetarisk och vegansk livsstil. Efter att fokus länge legat på proteinerna i växtbaserade livsmedel är det viktigt att vi nu lägger resurser på att utveckla hållbar vardagsmat som tillgängliggör mineralerna”, säger Kerstin Fredlund, läkare och grundare av det forskningsbaserade företaget Hidden in Grains.

I projektet samverkar MatLust Utvecklingsnod/Södertälje kommun, Hidden in Grains och Axfoundations testgård och utvecklingscentrum Torsåker, med stöd av Warbro kvarn och Chalmers tekniska högskola.

Projektets mål är att höja värdet av svenskodlade spannmål som hälsosam, god och hållbar vardagsmat, genom att:

• utveckla ekologiska fullkornsprodukter som genomgått en process för att optimera tillgängligheten av mineraler,
• genomföra konsumenttester av framtagna produkter i Södertälje kommuns offentliga testbädd, samt
• planera för storskalig framställning av processad råvara.

Produktutvecklare och produktionsanläggningar som är intresserade av ett samarbete har möjlighet att medverka i projektet som pågår till 31 december 202

Senaste nytt

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Alkoholfritt vin i PET-flaska till picknicken

Lagom till picknicksäsongen släpper Spring Village två nya alkoholfria viner i en praktisk PET-flaska, som är lätt att ta med på picknicken.
spring-villag-alkoholfrinyhet

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx