En ny teknik för att separera mjölk till dess olika proteinkomponenter har tagits fram av Arla Foods Ingredients. Tekniken förväntas öka möjligheterna att ta fram nya innovativa livsmedel för grupper med speciella näringsbehov.
Arla Foods Ingredients (AFI) patenterade metod kallas mjölkfraktionering och gör det möjligt att rena mjölkproteiner, till exempel kasein och serumvassleproteiner. Separationen av ett av mjölkens olika proteiner – vassle – var tidigare beroende av osttillverkning, eftersom vassle är en biprodukt av denna process. Genom att osttillverkningsprocessen kan förbigås med den nya tekniken, möjliggörs både en större potentiell råvarupool samt proteinströmmar i en kontrollerad process med avsevärt reducerade bearbetningssteg och en mer skonsam bearbetning av mjölken.
Att möjliggöra utvecklingen av specialiserade, näringsspecifika livsmedel öppnar upp nya möjligheter för att ta modersmjölksersättning och sportprodukter till nästa nivå och tillgodose andra utsatta grupper som äldre och personer med medicinska näringsbehov.
”Metoden har varit under utveckling i flera år och det gläder mig att se att vad som en gång var en vision bli en kommersiell verklighet med kraften att helt revolutionera målinriktad näring för utsatta grupper”, säger Henrik Andersen, koncernchef i Arla Foods Ingredients.
Mjölkfraktioneringsprocessen utvecklas på AFI:s mejeri i Videbaek i Danmark för att tillgodose den växande efterfrågan på ekologisk modersmjölksersättning, en marknad som beräknas öka med 14 procent under de kommande två åren (enligt Marketreportsworld.com).
”Traditionell osttillverkning kräver betydande mängder ekologisk mjölk för att producera de volymer vassle vi behöver för att möta efterfrågan. När vi inte är beroende av detta kan vi öka produktionen avsevärt”, förklarar Henrik Andersen.
Arla Foods använder för närvarande metoden i mindre skala för att tillverka produkter till det ekologiska märket Arla Baby&Me och AFI beräknar att lansera sin första ekologiska modersmjölksersättning baserad på tekniken under 2022.