Falafel gjord på svenskodlade gula ärtor

PUBLICERAD: 20 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Efterfrågan på svenskodlat och närproducerat växer, inte minst inom det offentliga. Sevan har därför, tillsammans med MatLust och Södertälje kommun, utvecklat en falafel där både odling av huvudråvaran samt produktion sker i Sverige. Falafeln får tummen upp från såväl professionella kockar som av slutkonsument.

Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då plantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. Baljväxter har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt någon gödsling. Baljväxter har ett högt proteininnehåll samtidigt som de är fettsnåla. De bidrar med kolesterolsänkande fibrer samt tillför vitaminer och mineraler till kosten. Ärtorna som används i Sevans gulärtsfalafel odlas framför allt kring Öland och falafeln produceras i Sevans fabrik i Rosersberg, norr om Stockholm.

”Utvecklingen av produkten började som ett examensarbete tillsammans med Sveriges Lantbruksuniversitet SLU, för att sedan fortsätta tillsammans med kockar i Södertälje kommun som provlagat produkten i sina kök. Falafeln har serverats till elever i kommunens skolrestauranger. Totalt har ca 600 elever testat falafeln varav ett 100-tal fått tycka till genom en enkät. Resultatet är en produkt som är enkel och bra att jobba med och som också får tummen upp av slutkonsument. Sevan erbjuder sedan tidigare även en gråärtsfalafel gjord på svenska gråärtor. Det känns roligt att nu lansera en kompis till denna”, säger Sanna Pyykönen, produktchef på Sevan.

”Vi på Sevan drivs av en övertygelse att mat förenar. I våra falaflar gjorda på svenskodlade baljväxter förenas det nordiska köket och mellanösternköket, och vi är övertygade om att denna moderna mix också leder till spännande möten över maten”, säger Elin Ingves Pyk, VD på Sevan.

”Att i den här typen av samarbeten mellan MatLusts testbädd och visionära livsmedelsföretag utveckla hållbart producerade produkter är en viktig pusselbit för framtidens hållbara livsmedelssystem. Gulärtsfalafel är just en sådan produkt, där råvaran lämpar sig väl för odling i vårt nordliga klimat samtidigt som produkten är god och eleverna tycker om den. På Kostenheten i Södertälje är vi väldigt glada över att äntligen ha gulärtsfalafeln från Sevan i våra avtal”, säger Sara Jervfors, projektchef för MatLust och kostchef i Södertälje och Gnesta kommun.

Sevan Falafel Gulärta finns hos Martin & Servera. Produkten säljs fryst. En förpackning innehåller 2 kgx2.

Läs vidare

Apetit lanserar nyttigare snacks

Apetit utökar sitt sortiment av frysta grönsakssnacks med Buffalo Blomkålsvingar.
Apetit_Buffalo_Cauliflower_Wings

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Nespresso lanserar komposterbara kapslar

Efter tre års forskning och utveckling har Nespresso skapat en pappersbaserad, hemkomposterbar kapsel.
P_4585_COFFEE_BAGS_ESPRESSO_COFFEE_V2

Skogaholm Sommarruta på tillfälligt besök

Fazer lanserar Skogaholm Sommarruta i portionsbitar med extra kryddning av fänkål, korianderfrön och anis.
Skogaholmsommarruta

Senaste nytt

Så ska arbetet mot livsmedelsfusk stärkas

Regeringens utredning för att stärka arbetet mot livsmedelsfusk föreslår att en "Fuskenhet" inrättas på Livsmedelsverket .
av4r5856-scaled

Konsumenterna över lag nöjda med svenska matbutiker

Svenska konsumenter är generellt ganska nöjda med sina matbutiker, trots stigande priser.
Woman checking the grocery receipt

Ulrika Palm blir Cloetta Sveriges nya vd

Cloetta Sveriges nya vd Ulrika Palm kommer närmast från rollen som Division Director Nordics för Midsona Sverige AB.
palm

Mindre salt i bröd och charkprodukter

Saltinnehållet i bröd och charkprodukter som köps i butik har minskat betydligt de senaste åren.
Bröd