Nätverket för Hållbart näringsliv, NMC, har utsett Coops hållbarhetsdeklaration till Årets Hållbarhetsprestation 2021. Hållbarhetsdeklarationen prisas bland annat för ”att den visar på matvarornas samlade hållbarhetspåverkan och för att Coop visar gott exempel på ansvar och samverkan”.
I april 2021 lanserades Coops hållbarhetsdeklaration som ett nytt sätt att hjälpa kunderna att göra mer medvetna val när de handlar mat. Hållbarhetsdeklarationen är också ett inköpsverktyg för Coop för att, tillsammans med leverantörerna, successivt förflytta sortimentet mot ett mindre hållbarhetsavtryck.
Nätverket för Hållbart Näringsliv, NMC, delar årligen ut ett pris till Årets Hållbara Ledare. I år delades för första gången också pris ut i kategorin Årets Hållbarhetsprestation i syfte att visa på goda och konkreta exempel från näringslivet, som visar vägen mot de globala målen för hållbar utveckling och som kan inspirera andra.
Motiveringen till priset lyder:
”Genom att lansera hållbarhetsdeklarationer för livsmedel hjälper Coop sina kunder och interna organisationen att göra medvetna val genom att öka kunskapen om hållbara livsmedel. Coop har tagit sig an ett omfattande arbete då deklarationerna visar på matvarornas samlade hållbarhetspåverkan och lyfter fram flera dimensioner ur matens utmaningar. Dessutom har man valt att tillgängliggöra plattformen för deklarationerna för andra aktörer på marknaden, vilket är ett gott exempel på ett ansvar och samverkan vilket accelerera utvecklingen framåt.”
Coops hållbarhetsdeklarationer visar en varas hållbarhetsavtryck på klimat, miljö och samhälle utifrån tio olika hållbarhetsområden. Den finns idag finns på över 12 000 av Coops matvaror, vilket motsvarar cirka 75 procent av Coops livsmedelssortimentet (mätt på omsättning).
Hållbarhetsdeklarationerna nås via coop.se eller någon av Coops appar. Genom att klicka på eller scanna en vara får man upp dess hållbarhetsdeklaration i form av ett diagram, där lägre siffror betyder lägre avtryck.
Hållbarhetsdeklarationen bygger på Hållbar Livsmedelskedjas urval av tio aspekter för hållbara produkter, vilka i sin tur utgår från FN:s 17 globala mål för hållbar utveckling, Agenda 2030. De tio områdena är: Klimat, Biologisk mångfald, Bördighet, Vatten, Bekämpningsmedel, Övergödning, Djuromsorg och antibiotika, Arbetsförhållanden, Lokalbefolkning samt Lagefterlevnad och spårbarhet.
Modellen bakom hållbarhetsdeklarationen utgår från råvarornas ursprungsland (primärproduktion) och för vissa områden till viss del också utifrån var förädlingen har skett. Siffran anger, för alla områden utom klimat, en risknivå för negativ påverkan. För området klimat får varan en siffra utifrån koldioxidekvivalenter per kilo produkt. Där det finns möjlighet har hållbarhetscertifieringar också vägts in.