Viltkött i favoriträtten ger 90 procent lägre klimatavtryck

PUBLICERAD: 13 oktober 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Svenskt Gårdsvilt har tagit fram en ny beräkning av viltköttets klimatpåverkan. Den visar att en måltid där det animaliska proteinet byts ut till viltkött ger 90 procent lägre klimatavtryck.

”Vår ambition är att inspirera fler att välja viltkött och genom den här satsningen hoppas vi kunna bidra ytterligare till att hjälpa konsumenterna att lättare göra klimatsmarta och hälsosamma val direkt i butiken”, säger Christian Gylche, VD för Svenskt Gårdsvilt.

Svenskt Gårdsvilt, som levererar viltkött till dagligvaruhandeln, har tagit fram beräkningen för att visa på de klimatfördelar som finns med att äta viltkött. Klimatpåverkansberäkningen inkluderar utsläpp från jakten, transport, process och paketering av produkten och jämförelsen har gjorts med andra animaliska proteinkällor i Sveriges vanligaste måltider.

Resultatet av mätningarna visar att viltkött hade 90 procent lägre påverkan jämfört med andra typiska protein, som nötkött, kyckling och torsk. Beräkningen har tagits fram i samarbete med Doconomy och deras 2030 Calculator Kalkylatorn.

”Viltkött är den mest naturliga formen av köttproduktion och får dessutom ”grönt” på alla kategorier i WWF:s köttguide – klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel, djurvälfärd och antibiotika. Nu vill vi göra det ännu enklare för konsumenterna att välja klimatsmart och redovisar därför klimatavtrycket på förpackningen”, säger Christian Gylche.

Den första produkten som märks med den nya beräkningen är vildsvinsfärs, som ingår i Svenskt Gårdsvilts delägare Leif GW Perssons produktlinje GW:s Utvalda.

Jämförelsen mellan Vildsvinsfärs och andra proteinkällor i Sveriges vanligaste måltider är baserad på data från WWF:s Matkalkylator. Proteinkällorna i jämförelsen kommer från produkter som säljs i Sverige och volymen i respektive måltid antas vara 200 gram. Valet av måltider att jämföra med baseras på de tio vanligaste vardagsrätterna i Food&Friends Matrapporten.

The 2030 Calculator är lanserad av Doconomy med syftet att skapa en tillförlitlig standard som företag kan använda för att beräkna sina produkters klimatpåverkan, oavsett bolag och produkt. Verktyget fokuserar på växthuseffekten och utsläpp av växthusgaser.

Läs mer om beräkningarna här

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1