Livsmedelsverket startar fler samrådsgrupper

PUBLICERAD: 27 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Livsmedelsverket har startat fem samrådsgrupper med representanter för bland annat företag, konsumenter och myndigheter. Syftet är att bättre kunna driva svenska intressen inom EU:s lagstiftningsprocesser.

Svensk livsmedelstillverkning och livsmedelskontroll lyder huvudsakligen under EU-lagstiftningen. För att fånga upp synpunkter och frågor genom hela regelutvecklingsprocessen i EU har Livsmedelsverket startat fem grupper med representanter för bland annat företag, konsumenter, myndigheter och civilsamhälle.

Genom dessa grupper kan Livsmedelsverket få kunskap som ökar möjligheterna att ta hänsyn till olika aktörers behov när Sverige ska driva frågor inom EU. Målet är effektiva regler som är tydliga och lätta för företag att följa, vilket i sin tur gynnar konsumenterna, ger säkra livsmedel och bidrar till hållbar konsumtion och produktion.

”Vi ser fram emot att utveckla det arbete vi påbörjat ytterligare, och visionen är att ha en ännu närmare och mer effektiv dialog med både branschen och andra intressenter. Det är lärorikt och värdefullt för alla. Vi har fått ett stort gensvar i de två första grupperna och det är roligt att de som medverkat haft ett sådant stort engagemang”, säger Sofia Ardell, avdelningschef med ansvar för EU-frågor på Livsmedelsverket

Två av grupperna har funnits i ett år och jobbat med frågor kring livsmedelshygien och märkning. Nu kompletteras de med tre ytterligare grupper som ska jobba med material i kontakt med livsmedel, kosttillskott respektive tillsatser, aromer och enzymer.

Följande samrådsgrupper är aktuella idag:
• Livsmedelshygien
• Livsmedelsinformation/märkning
• Material i kontakt med livsmedel (startas under hösten 2021)
• Kosttillskott (startas under hösten 2021)
• Tillsatser, aromer och enzymer (startas under hösten 2021)

Mer information finns här

Senaste nytt

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Smartare Mat i Sverige köper fabrik i Mantorp

Smartare Mat i Sverige säkrar produktionen av sitt varumärke Stacky's, genom att förvärva en fabrik i Mantorp.
matfabriken-startup2

Reumatikerförbundet lanserar Easy to Use-märkning

Reumatikerförbundet lanserar en produktmärkning för förpackningar och produkter, som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx