Livsmedelsverket har startat fem samrådsgrupper med representanter för bland annat företag, konsumenter och myndigheter. Syftet är att bättre kunna driva svenska intressen inom EU:s lagstiftningsprocesser.
Svensk livsmedelstillverkning och livsmedelskontroll lyder huvudsakligen under EU-lagstiftningen. För att fånga upp synpunkter och frågor genom hela regelutvecklingsprocessen i EU har Livsmedelsverket startat fem grupper med representanter för bland annat företag, konsumenter, myndigheter och civilsamhälle.
Genom dessa grupper kan Livsmedelsverket få kunskap som ökar möjligheterna att ta hänsyn till olika aktörers behov när Sverige ska driva frågor inom EU. Målet är effektiva regler som är tydliga och lätta för företag att följa, vilket i sin tur gynnar konsumenterna, ger säkra livsmedel och bidrar till hållbar konsumtion och produktion.
”Vi ser fram emot att utveckla det arbete vi påbörjat ytterligare, och visionen är att ha en ännu närmare och mer effektiv dialog med både branschen och andra intressenter. Det är lärorikt och värdefullt för alla. Vi har fått ett stort gensvar i de två första grupperna och det är roligt att de som medverkat haft ett sådant stort engagemang”, säger Sofia Ardell, avdelningschef med ansvar för EU-frågor på Livsmedelsverket
Två av grupperna har funnits i ett år och jobbat med frågor kring livsmedelshygien och märkning. Nu kompletteras de med tre ytterligare grupper som ska jobba med material i kontakt med livsmedel, kosttillskott respektive tillsatser, aromer och enzymer.
Följande samrådsgrupper är aktuella idag:
• Livsmedelshygien
• Livsmedelsinformation/märkning
• Material i kontakt med livsmedel (startas under hösten 2021)
• Kosttillskott (startas under hösten 2021)
• Tillsatser, aromer och enzymer (startas under hösten 2021)
Mer information finns här