Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket på paketen

PUBLICERAD: 26 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket från fält till knäckebröd – direkt på paketen. Märkningen syns i form av ett grönt löv på toppen och sidorna av varje paket.

Leksands Knäckebröd har tillsammans med U&We som oberoende tredjepart beräknat klimatfotavtrycket för 2020 års produktion och försäljning. Hela produktionskedjan har kartlagts, såväl råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktionen och förpackningsmaterial som transporter till butik och konsumentsvinn. Att många leverantörer ligger i närområdet förbättrar resultatet.

Knäckebrödets genomsnittliga klimatavtryck under 2020 uppgick till 0,578 koldioxidekvivalenter (CO2e) per kilo. Minst påverkan har storsäljarna Knäcke Normalgräddat och Brungräddat med 0,55 CO2e per kilo. För ett paket Trekantsknäcke blir avtrycket bara 0,11 CO2e per paket.

”Redan på 50-talet inleddes den resa vi är på nu, då Leksands Knäckebröd började att återvinna ugnarnas spillvärme i bageriet. 2013 kunde vi benämna oss som fossilfria och nu är vi stolta över att på bästa plats kunna redovisa våra knäckens klimatavtryck, direkt på paketen”, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.

”Vi har gjort den här beräkningen för att vi ska kunna göra framtida förbättringar där det ger mest resultat.”

 

 

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Packnews nr 5 - gratisläsning om Scanpack

Packnews nr 5 är en annorlunda utgåva ur flera aspekter. Tidningen finns bara i digitalt format, kan läsas kostnadsfritt och handlar enbart om Scanpack 2024.
Packnews-5_24-mailchimp-header
Packnews nr 5 – gratisläsning om Scanpack

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport visar att de viktigaste alternativen till plastförpackningar "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2
Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar

Den senaste konsumentenkäten Trend Tracker Survey 2023 från Two Sides Europe visar att konsumenter föredrar pappersbaserade förpackningar.
låda på transportx
Konsumenterna föredrar pappersbaserade förpackningar