Svensk vodka behöver inte spädas med svenskt vatten

PUBLICERAD: 16 augusti 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Foto: SVEDKA

Kammarrätten bedömer att de krav på svenskt vatten och spädning i Sverige som finns i produktspecifikationerna för de geografiska beteckningarna Svensk Vodka och Svensk Akvavit inte överensstämmer med EU-rätten. Kraven ska därför inte vara med.

Livsmedelsverkets beslut att överlämna produktspecifikationer för de skyddade geografiska beteckningarna Svensk Vodka och Svensk Akvavit till EU‑kommissionen har överklagats av spritproducenterna. Huvudfrågan är bland annat om kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige är förenliga med det EU-rättsliga regelverket.

Livsmedelsverkets beslut överklagades först till förvaltningsrätten och gick sedan vidare till kammarrätten, som meddelade sitt utslag tidigare i somras:

”Vi bedömer att Livsmedelsverket inte har visat att kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige har ett sådant samband med vodkan och akvavitens kvalitet eller anseende att de är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga. Utredningen visar till exempel inte att Svensk Vodkas eller Svensk Akvavits kvalitet påverkas i någon nämnvärd utsträckning av att vattnet som spritdryckerna späds med är just svenskt. Inte heller Livsmedelsverkets argument att konsumenterna förväntar sig att Svensk Vodka och Svensk Akvavit är helsvenska produkter är tillräckligt väl underbyggt”, säger kammarrättens ordförande i målen Eva-Lotta Hedin.

Fakta:
Svensk Vodka och Svensk Akvavit är skyddade geografiska beteckningar och har varit det sedan Sverige gick med i EU. En geografisk beteckning är en kollektiv immaterialrätt som anger att en produkt har en koppling till ett visst geografiskt område genom att åtminstone ett av produktions­leden äger rum där. En produktspecifikation beskriver den geografiska beteckningen i detalj och anger vilka förutsättningar producenterna måste uppfylla för att få använda beteckningen på sina produkter.
Källa: Kammarrätten i Stockholm

Senaste nytt

Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Nötkött, kyckling och hamburgare är vad svenskarna helst lägger på grillen i sommar – och allra helst ska det vara svenskt.
86cfaf17-34cf-49c1-a7da-e9f8f21d811f-w_960
Svenskarna vill grilla svenskt kött i sommar

Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Yara International och Improvin’ har ingått ett partnerskap för att hjälpa livsmedelsföretag att mäta och minska sina utsläpp från jordbruket.
Cover image
Samarbete ska minska jordbrukets klimatavtryck

Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Kaffeost som produceras i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland får skyddad ursprungsbeteckning i EU.
Kaffeost_foto_Gide_get
Kaffeost får skyddad ursprungsbeteckning i EU

Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Fazer har tidigare presenterat handgjorda kakaofria produkter med mältad råg i stället för kakao. Nu tas steget mot fullskalig fabriksproduktion.
fazer
Fazers kakaofria bar nu i fullskalig produktion

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår