I sommar står mer än 150 mil åkerkanter och 5 miljoner kvadratmeter åkerlappar i blom. Mer än 700 bönder deltar nämligen i det snabbt växande hållbarhetsprojektet ”Hela Sverige Blommar”. I år är det inte bara skånska bönder, utan bönder från hela Sverige, som väljer att odla blommor till pollinerande insekter för att bidra till den biologiska mångfalden.
Det är tredje året i rad som projektet ”Hela Sverige Blommar” drivs i samarbete mellan rådgivningsföretaget HIR och företag som värnar om biologisk mångfald. Pollinerande insekter, humlor och bin surrar nu i åkerkanterna.
”Det är viktigare än förr att man arbetar aktivt för att våra pollinerande insekter ska få en naturlig plats i odlingslandskapet. Intresset har vuxit och har i år varit oerhört stort bland svenska bönder att på detta sätt bidra till den biologiska mångfalden”, säger Mattias Hammarstedt, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.
I år har projektet dubblerats i omfattning tack vare sponsrande företag. Det omfattar nu stora delar av Sverige och inte enbart Skåne, som tidigare. Pågen deltar aktivt genom den egna kvarnen Lilla Harrie Valskvarn, som har direktkontakt med sina 200 odlare.
”Vi bakar på 99 procent svenskt mjöl, men vi vill också bidra till en hållbar svensk odling. Projektet ”Hela Sverige Blommar” är ett utmärkt exempel på vad vi direkt tillsammans med odlarna kan åstadkomma för den biologiska mångfalden. För att kunna säkra livsmedelsproduktion i framtiden är detta en viktig hållbarhetsfråga”, säger Berith Apelgren, informations- och hållbarhetschef på Pågen.
Initiativtagare till projektet är HIR Skåne som med stöd av företag vill verka för den biologiska mångfalden.