Matsmarts nordiska lager ska rädda 10 000 ton varor per år

PUBLICERAD: 8 juni 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Matsmarts första spadtag i Örebro. På bilden Frida Hagelberg Eng och Karl Andersson
Foto: Jussi Panula

Nu har byggnationen av Matsmarts nya, automatiserade och klimatsmarta lager startat i området Pilängen i Örebro. Lagret blir cirka 22 000 kvadratmeter stort och kommer att ha 149 robotar som hjälper personalen att plocka och packa varor. Byggnaden ska drivas av el från solpaneler och beräknas tas i drift våren 2022. Minst 10 000 ton mat och konsumentprodukter ska räddas via lagret varje år.

Som ceremoni för att markera byggstarten grävdes två konservburkar ner på platsen tillsammans med ett meddelande till eftervärlden från Matsmarts VD Karl Andersson.

”Vi behöver bli mycket bättre på att ta tillvara den mat som produceras, eftersom en tredjedel av all mat som produceras aldrig äts upp. Vi tycker att debatten runt bäst före-datumet är en bra symbol för att inte kasta mat slentrianmässigt. Därför gräver vi ner ett par konserver, till någon som kan hitta dem i framtiden, säger Karl Andersson.

Matsmarts starka tillväxt ligger bakom beslutet att investera i ett nytt robotiserat och automatiserat lager.

”Vårt nuvarande lager är så effektivt det bara går, utifrån sin storlek och organisation. Våra medarbetare gör ett fantastiskt jobb. Men vi växer snabbt och det är dags att växla upp till nästa nivå. Vi räknar mer att vårt nya lager ger oss tre gånger högre kapacitet i ett slag och det finns gott om utrymme att växa ytterligare, säger Karl Andersson.

Att valet föll på Örebro som plats för det nya lagret förklarar Karl Andersson så här.

”Örebro är en fantastisk logistikstad med stark position i E-handelssverige. Att staden har universitet är också väldigt bra eftersom vi ser att vi kommer att behöva mer kompetens på sikt.”

Det nya lagret ska byggas av fastighetsbolaget Infrahubs, som har lång erfarenhet av e-handel och logistik. Lagerbyggnaden, vars verksamhet kommer att drivas av solpaneler på taket, blir dubbelt så stor som Matsmarts nuvarande lager: 22 000 kvadratmeter med 10 000 pallplatser och 14 lastkajer. I byggnaden kommer 149 robotar att stötta medarbetarna och plockkapaciteten beräknas bli 6 000 orderrader per timme. Automatiseringen byggs upp med systemet AutoStore från Element Logic.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Vi träffade en blivande honungssommelier!

I den svenska paviljongen på Biofach 2023 mötte vi en blivande honungssommelier.
Honey

Senaste nytt

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

Spendrups julöl lanseras med en smakguide

Spendrups lanserar årets vintersortiment tillsammans med en smakguide som ska göra det enkelt att hitta rätt julöl för varje tillfälle.
Namnlös