Var åttonde restaurang ger fel information om allergener

PUBLICERAD: 26 maj 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Allergena ingredienser i mat kan till exempel handla om ägg, mjölk och jordnötter. Foto: Svenska Ägg

Under 2020 kontrollerades informationen om allergena ingredienser i maten på 6 000 restauranger och serveringsställen. Det visade sig att 13 procent av företagen inte kunde ge rätt information, det vill säga vid omkring var åttonde kontroll.

”Att det så pass ofta riskerar att bli fel när någon ber att få veta om allergener i maten på serveringsställen är mycket allvarligt. Det kan leda till allvarliga reaktioner om en allergisk person får i sig det som de är allergiska mot”, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket.

Under 2022 kommer Malmö stad att leda ett nationellt projekt, som innebär att det kommer att utföras ännu fler riktade kontroller inom området allergeninformation. Alla landets kommuner är välkomna att delta.

”Om en konsument inte har fått rätt information är det bra att höra av sig till livsmedelskontrollen i sin kommun. Då kan livsmedelskontrollen reda ut tillsammans med företaget varför det blev fel”, säger Victoria Wahlman, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket har under 2020 gjort extra kontroller på vissa utvalda verksamheter, eller operativa mål. Fokus låg på verksamheter som serverar eller säljer mat som kan innebära hälsorisk för konsumenter eller där konsumenten riskerar att bli lurad. Därför kontrollerades bland annat allergeninformation på restaurang.

Trots pandemin har kontrollmyndigheterna utfört många målkontroller, särskilt inom målet om allergeninformation på restauranger och caféer.

Livsmedelsverkets information om allergimärkning

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ljusare läge för svensk livsmedelsproduktion

Under årets första kvartal bröt svensk livsmedelsindustri en 18 månader lång period av minskande försäljning och lönsamhet.
carl_eckerdal_1_web

Missvisande rapportering om glasspriser

Flera medier rapporterar om ökade glasspriser, men priset på glass har inte ökat mer än vad den genomsnittliga livsmedelskassen har gjort.
10754 Ice Dream SaltKaramell

Finsk godisnyhet för alla choklad- och lakritsälskare

Nu lanserar Cloetta det finska chokladvarumärket Tuplas senste nyhet i Sverige: Tupla Double Layer Liquorice.
Tupla

Svenska konsumenter drar åt olika håll

Fler svenskar är beredda att lägga mer pengar på mat, men skillnaderna är stora mellan olika konsumentgrupper, visar en ny rapport.
Skärmavbild 2024-05-22 kl. 08.44.48