Sproud, som tillverkar ärtbaserade mejeriprodukter, har utsett Sara Berger till ny global VD. Sprouds mål är att bli det växtbaserade mejeribolaget i världen med lägst klimatavtryck och högst tillväxt. Nu står företaget inför en kraftig tillväxtfas med målsättningen att omsätta 500 miljoner kronor inom tre år.
Sara Berger är idag VD för SydGrönt och har tidigare arbetat inom bland annat Unilever, 7-Eleven samt Findus. Hon har även haft flera styrelseuppdrag och är idag ledamot i techplattformen Matilda Food Techs styrelse.
Sara Berger tillträder VD-tjänsten på Sproud i augusti och kommer att arbeta i nära samverkan med Sprouds medgrundare Maria Tegman, som lämnar över VD-rollen för att fokusera på den fortsatta utvecklingen av Sprouds varumärke i rollen som Global Marketing Director.
“En av de största utmaningar världen står inför är omställningen till en hållbar livsmedelsproduktion. Sproud har gjort ett fantastiskt arbete med att etablera sig som en viktig spelare på en snabbväxande marknad där konkurrensen är hård och är nu redo att accelerera från startup till scaleup. Med oslagbar smak och kategorins lägsta klimatavtryck har Sproud alla förutsättningar för att bli det ledande växtbaserade mejeribolaget världen över. Jag är övertygad om att vi kan ta väsentliga marknadsandelar och Sproud till nästa nivå”, säger Sara Berger.
Med investering från London-baserade VGC Partners i ryggen har Sproud vuxit stadigt under året och nu öppnas ett nytt huvudkontor i Malmö med plats för 20 anställda. I samband med detta satsar företaget även stort på den amerikanska verksamheten med ett USA-kontor och en General Manager för Nordamerika, Bill Lange, som har en bakgrund från bland andra Nestlé och Campbell Soup Company.
“Vi är oerhört stolta att få välkomna Sara in i teamet som ny VD. Efter en framgångsrik lansering på den svenska marknaden och distribution säkrad hos ledande retailers på samtliga nyckelmarknader, inklusive Whole Foods Market i USA, står vi nu inför en kraftig tillväxtfas, och där blir Saras erfarenhet ovärderlig. Med Sara ombord och ett fantastiskt och snabbt växande team är vi nu väl utrustade för att gå in i nästa fas av Sprouds resa”, säger Nicklas Jungberg, Sprouds medgrundare och styrelseordförande.
Sproud etablerades 2017 i Malmö av Maria Tegman, Nicklas Jungberg och Christopher Robertson. Företaget har sitt huvudkontor i Malmö och ytterligare verksamhet i Storbritannien och USA. Sprouds ärtbaserade och veganska produkter finns tillgängliga på 18 marknader runtom i världen via e-handlare och mataffärer, som Ica, Waitrose, Whole Foods Market och Amazon.