Marknadens första vegofärs med skinksmak

PUBLICERAD: 20 april 2021
UPPDATERAD: 21 februari


Vegansk färs är inget nytt på marknaden. Det är däremot vegansk färs med smak av rökt skinka. Orkla FoodSolutions är först ut och lanserar nu Anamma Vegoskinkfärs för att öppna upp för fler vegetariska alternativ i storkök och restaurang.

Anamma Vegoskinkfärs är en grovmald färs baserad på sojaprotein. Färsen har smak av rökt skinka och passar när man vill laga veganska rätter med den karakteristiska skinksmaken.

”All vegansk färs som finns idag är en bra ersättning för nötfärs. Men det har inte funnits något på marknaden med den här smakinriktningen tidigare och vi såg ett stort intresse”, säger Carina Greiff, produktansvarig på Orkla FoodSolutions.

Den nya färsen öppnar upp för en helt ny rad av vegetariska alternativ till skinkbaserade klassiker som man tidigare inte har kunnat göra, som Pizza Capricciosa, Carbonara och även asiatiska rätter som ofta baseras på fläskfärs. Produkten är riktad mot restauranger och storhushåll och är glutenfri, vilket underlättar för större kök att hantera specialbeställningar.

Orkla FoodSolutions strävar efter att skapa hållbara produkter och förändra konsumtionsmönster över tid. Antalet flexitarianer ökar i samhället och enligt Carina Greiff är detta en produkt som underlättar ett skifte till en mer hållbar framtid.

”Genom att göra produkter som liknar det vi känner igen i smak, form och namn gör vi det lättare att ta steget att skifta och våga testa vegetariskt. Och det behöver vi alla göra om den här planeten ska finnas i framtiden”, säger Carina Greiff.

Läs vidare

For Real! Foods uppdaterar receptet och får ny delägare

For Real! Foods tar in Food Pharmacy som delägare och uppdaterar receptet på sin vitkålsbaserade pizzabotten.
af7443297a7ec8bb_org

Nespresso lanserar komposterbara kapslar

Efter tre års forskning och utveckling har Nespresso skapat en pappersbaserad, hemkomposterbar kapsel.
P_4585_COFFEE_BAGS_ESPRESSO_COFFEE_V2

Skogaholm Sommarruta på tillfälligt besök

Fazer lanserar Skogaholm Sommarruta i portionsbitar med extra kryddning av fänkål, korianderfrön och anis.
Skogaholmsommarruta

Vårens nyheter från Arla

Arla lanserar flera nyheter, bland annat en laktosfri mjölkdryck med extra protein och kalcium, Yoggi med körsbärssmak och proteinrika mellanmål.
Arla Protein

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.