Så ska livsmedelssystemet i Sverige bli mer hållbart

PUBLICERAD: 23 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari


I en ny rapport redovisar Jordbruksverket en genomgång av det svenska livsmedelssystemet ur ett brett hållbarhetsperspektiv. Rapporten presenterar även en kartläggning av de initiativ som pågår på området och förslag på åtgärder för att livsmedelssystemet ska bli mer hållbart.

I rapporten föreslår Jordbruksverket bland annat att myndigheter ska få ökade resurser för att kunna ta fram och sprida information till företag och konsumenter om vilka livsmedel som kan räknas som hållbara.

Andra förslag är ökad innovationstakt, tydligare myndighetsansvar, utveckling av tydliga mål och ytterligare datainsamling och analyser, bland annat genom att förbättra statistiken över livsmedel som köps in till vård, skola och omsorg, för att kunna följa upp hur hållbar konsumtionen är i den offentliga sektorn.

Kartläggningen i rapporten visar att det finns ett stort driv hos företag, organisationer, kommuner, regioner och myndigheter att agera för att öka hållbarheten i livsmedelssystemet.

”Vi beskriver drygt 100 olika initiativ och många av dessa har stor bredd i vilka hållbarhetsaspekter som inkluderas. Alla delar av livsmedelssystemet involveras i stor utsträckning i det som pågår – från primärproduktion, via förädling, distribution och tillagning till konsumtion. Det är positivt att en stor del av initiativen också rör återvinning och hantering av restprodukter”, säger Sofia Blom på Jordbruksverket, som hållit ihop arbetet med rapporten.

Jordbruksverket konstaterar att det är viktigt att de satsningar som pågår hålls igång, följs upp och vidareutvecklas. Här kan regering och myndigheter ta en tydligare roll för att stötta initiativ, samordna och kommunicera kring arbetet.

Studien genomförs som en del i arbetet med livsmedelsstrategin och har genomförts i nära samarbete med Livsmedelsverket, Statens veterinärmedicinska anstalt, Sveriges lantbruksuniversitet och Tillväxtverket.

Länk till rapporten

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Vi träffade en blivande honungssommelier!

I den svenska paviljongen på Biofach 2023 mötte vi en blivande honungssommelier.
Honey

Senaste nytt

Fodertillskott till kor ska minska ostens klimatpåverkan

Volta Greentech, Gäsene Mejeri och Axfood har inlett ett samarbete för att minska klimatpåverkan från Garants hushållsost.
metanmätare

Tekniker för hållbar stadsodling testas i nytt projekt

IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food ska testa innovativa tekniker för stadsodling i samarbete med restaurang Urban Deli i Stockholm.
odling Urban Deli

Paul Svensson vinner det första Cajsa Warg-priset

Kocken och krögaren Paul Svensson vinner Cajsa Warg-priset och 100 000 kronor för sin kokbok Frukt & Bär A-Ö.
Cajsa-Priset-72ppi-087

Spendrups julöl lanseras med en smakguide

Spendrups lanserar årets vintersortiment tillsammans med en smakguide som ska göra det enkelt att hitta rätt julöl för varje tillfälle.
Namnlös