Pandemin har skapat oro för matbrist i kristider

PUBLICERAD: 23 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Bröd är ett av de livsmedel som många svenskar inte kan tänka sig att vara utan under en längre period. Foto: Pågen

Mer än var fjärde svensk oroar sig för att det skulle kunna bli brist på mat i Sverige i händelse av en framtida kris. Det framgår av en Novus-undersökning på uppdrag av Pågen, om hur svenskarnas inställning till mat har påverkats av coronapandemin.

Undersökningen visar att en av fem ser till att ha ett större matförråd hemma idag, än vad de hade före pandemin. Dessutom anser nästan hälften av de tillfrågade att det har blivit viktigare att välja svenskproducerade livsmedel, jämfört med före pandemin.

Bröd är ett av de livsmedel, tillsammans med bland annat grönsaker och mejeriprodukter, som många upplever är svårast att vara utan under en längre period. Drygt 6 av 10 svenskar kan inte tänka sig att vara utan bröd under en hel vecka och var tredje ser bröd som en naturlig del av sin baskost, enligt undersökningen.

Så har våra långsiktiga matvanor påverkats av pandemin:

• 48 %  vill handla mer närodlad mat
• 44 % vill ytterligare prioritera svenskproducerad mat
• 35 % vill äta mer hälsosam mat
• 16 % vill oftare handla mat på nätet

”I spåren av pandemin har en ny utmaning blottats som handlar om att kunna säkra tillgången till livsmedel även i kristider. Här behöver livsmedelsbranschen arbeta både förebyggande och i nära samarbete med myndigheter, kommuner, regering och civilsamhälle för att främja ett livskraftigt och hållbart svenskt jordbruk som är en grundbult i svensk livsmedelsförsörjning. När det gäller just bröd så vet vi att mer än hälften av Sveriges befolkning äter bröd varje dag, vilket vi på Pågen såklart vill kunna säkerställa oavsett läge”, säger Anders Carlsson Jerndal, VD på Pågen.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Pågen i december 2020. 1 015 personer i åldrarna 18-79 år intervjuades.

Senaste nytt

Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Citron, hallon och nötigt – Smakrapporten 2025 avslöjar tydliga skiften i svenskarnas smakpreferenser.
Pressbild_citron
Smaktrender: Asiatiskt i köket, pistageboom och sursött

Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

Axfood har inlett ett samarbete med Dyslexiförbundet för att öka kunskapen om läs- och skrivsvårigheter.
dyslexi
Garants mejeriförpackningar sprider kunskap om dyslexi

CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

CandyKing presenterar sju nya lösgodisbitar i årets sommarsortiment.
e2d0d3ef-b49c-48cd-8200-8ab0df21ae52-w_960
CandyKings sommarnyheter nu i lösgodishyllan

Ett misstag som man inte lade på locket om

Orkla Foods passade på att haka på de finska tongångarna i samband med gruppen KAJs deltagande på Eurovision Song Contest. Eller egentligen passade man inte på, det handlar om ett misstag som man valde att inte lägga locket på om.
orkla
Ett misstag som man inte lade på locket om

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår