Mer än var fjärde svensk oroar sig för att det skulle kunna bli brist på mat i Sverige i händelse av en framtida kris. Det framgår av en Novus-undersökning på uppdrag av Pågen, om hur svenskarnas inställning till mat har påverkats av coronapandemin.
Undersökningen visar att en av fem ser till att ha ett större matförråd hemma idag, än vad de hade före pandemin. Dessutom anser nästan hälften av de tillfrågade att det har blivit viktigare att välja svenskproducerade livsmedel, jämfört med före pandemin.
Bröd är ett av de livsmedel, tillsammans med bland annat grönsaker och mejeriprodukter, som många upplever är svårast att vara utan under en längre period. Drygt 6 av 10 svenskar kan inte tänka sig att vara utan bröd under en hel vecka och var tredje ser bröd som en naturlig del av sin baskost, enligt undersökningen.
Så har våra långsiktiga matvanor påverkats av pandemin:
• 48 % vill handla mer närodlad mat
• 44 % vill ytterligare prioritera svenskproducerad mat
• 35 % vill äta mer hälsosam mat
• 16 % vill oftare handla mat på nätet
”I spåren av pandemin har en ny utmaning blottats som handlar om att kunna säkra tillgången till livsmedel även i kristider. Här behöver livsmedelsbranschen arbeta både förebyggande och i nära samarbete med myndigheter, kommuner, regering och civilsamhälle för att främja ett livskraftigt och hållbart svenskt jordbruk som är en grundbult i svensk livsmedelsförsörjning. När det gäller just bröd så vet vi att mer än hälften av Sveriges befolkning äter bröd varje dag, vilket vi på Pågen såklart vill kunna säkerställa oavsett läge”, säger Anders Carlsson Jerndal, VD på Pågen.
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Pågen i december 2020. 1 015 personer i åldrarna 18-79 år intervjuades.