Pandemin har skapat oro för matbrist i kristider

PUBLICERAD: 23 mars 2021
UPPDATERAD: 21 februari

Bröd är ett av de livsmedel som många svenskar inte kan tänka sig att vara utan under en längre period. Foto: Pågen

Mer än var fjärde svensk oroar sig för att det skulle kunna bli brist på mat i Sverige i händelse av en framtida kris. Det framgår av en Novus-undersökning på uppdrag av Pågen, om hur svenskarnas inställning till mat har påverkats av coronapandemin.

Undersökningen visar att en av fem ser till att ha ett större matförråd hemma idag, än vad de hade före pandemin. Dessutom anser nästan hälften av de tillfrågade att det har blivit viktigare att välja svenskproducerade livsmedel, jämfört med före pandemin.

Bröd är ett av de livsmedel, tillsammans med bland annat grönsaker och mejeriprodukter, som många upplever är svårast att vara utan under en längre period. Drygt 6 av 10 svenskar kan inte tänka sig att vara utan bröd under en hel vecka och var tredje ser bröd som en naturlig del av sin baskost, enligt undersökningen.

Så har våra långsiktiga matvanor påverkats av pandemin:

• 48 %  vill handla mer närodlad mat
• 44 % vill ytterligare prioritera svenskproducerad mat
• 35 % vill äta mer hälsosam mat
• 16 % vill oftare handla mat på nätet

”I spåren av pandemin har en ny utmaning blottats som handlar om att kunna säkra tillgången till livsmedel även i kristider. Här behöver livsmedelsbranschen arbeta både förebyggande och i nära samarbete med myndigheter, kommuner, regering och civilsamhälle för att främja ett livskraftigt och hållbart svenskt jordbruk som är en grundbult i svensk livsmedelsförsörjning. När det gäller just bröd så vet vi att mer än hälften av Sveriges befolkning äter bröd varje dag, vilket vi på Pågen såklart vill kunna säkerställa oavsett läge”, säger Anders Carlsson Jerndal, VD på Pågen.

Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Pågen i december 2020. 1 015 personer i åldrarna 18-79 år intervjuades.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Guldhaven Pelagiska vinner Sjömatspriset 2025

Sjömatspriset 2025 går till Guldhaven Pelagiska, som vill sätta svensk, hållbart odlad fisk på kartan.
NSS sjömatspriset 2H4A6756-2025-01-22

Mutti bemöter Äkta vara: "Felaktigt och missvisande"

Mutti, vars pizzasås är en av finalisterna till Årets matbluff 2024, tillbakavisar juryns motivering till antipriset.
1049973

Lidl ökar andelen växtbaserat i samarbete med WWF

Lidls internationella mål är att öka andelen sålda växtbaserade livsmedel med 20 procent till 2030, jämfört med 2023.
e2983a9c-9758-42f5-94a2-8f2fa38c19eb-w_960

Godare och nyttigare tång med fermentering?

Tång som fermenteras i stället för att torkas blir både godare och nyttigare, enligt forskare vid Lunds universitet.
IMG_3210