Till julen 2020 lanseras Scans färdigkokta julskinka från Hållbarhetsgrisen – en lansering som Scan beskriver som ”sin mest hållbara julskinka någonsin”.
Julskinkan från Hållbarhetsgrisen kommer från Halla gård i Västergötland. Gården drivs av den nytänkande bonden Anders Gunnarsson, som lägger stort fokus på djuromsorg och gårdens hållbarhetsarbete. Grisarna går fritt utomhus och badar gyttjebad året om. De får ett proteinrikt foder i form av åkerböna och lupin, som odlas på gården, i stället för importerat, sojabaserat foder.
Djurens gödsel går till gårdens egen biogasanläggning som producerar värme och el till gårdens byggnader. På gården främjas också den biologiska mångfalden genom mängder av odlingar och blommande grödor. Förutom en god djuromsorg resulterar arbetssättet på Halla gård även i att Hållbarhetsgrisen får ett lägre klimatavtryck, jämfört med konventionellt producerat griskött.
”Att utveckla fler gårdssammarbeten, där vi sätter ännu mer fokus på en förbättrad djuromsorg och ett vässat hållbarhetsarbete på gård, har hög prioritet hos oss då vi ser detta som framtidens kött. Julskinkan från Hållbarhetsgrisen är ett fantastiskt samspel mellan hållbarhet och mathantverk, vilket gör den till en extra viktig produktlansering, säger Mathias Emilsson, Head Chef & Produktutvecklare på Scan.
Julskinkan blir ett nytt tillskott till sortimentet från Hållbarhetsgrisen, som sedan tidigare omfattar karré, kotlett, fläskfilé, revben, spare ribs samt fläskytterfilé. Den beskrivs som en klassisk julskinka med balanserad sälta och mild smak och kommer att finnas hos Ica, Coop, Axfood, Hemköp och Mathem.se från och med vecka 46. Rekommenderat cirkapris: 159 kr/kg, vikt cirka 2 kilo.
Läs mer om Hållbarhetsgrisen och Halla gård här