Alger den mest populära framtidsmaten

PUBLICERAD: 20 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Knappt var femte svensk kan tänka sig att äta insekter. Foto: Carina Malm

Magasinappen Readly har tillsammans med Yougov undersökt hur villiga svenskarna är att äta framtidsmat, som insekter och labbodlat kött. Listan toppas av alger, som en av tre kan tänka sig att testa.

”Vi tycker att resultatet visar på en överraskande positiv inställning till vad framtidens mat kan komma att handla om. Det är förstås ett ämne som det talats om mycket under lång tid men nu börjar alternativen hitta till allt fler webbshoppar och återfinns i recepten folk läser om i matmagasinen”, säger Linnéa Aguero, PR och kommunikationschef på Readly.

Undersökningen visar även att det är viktigt för svenskarna att äta miljövänligt och mer än hälften, 62 procent, tycker att det är viktigt att vara medvetna om vad de äter. 48 procent anser att lokalproducerat är en av de viktigaste faktorerna för matvalet och 20 procent att maten är ekologisk.

Utöver tusentals traditionella recept på Readly har ett antal insektsbaserade recept dykt upp på plattformen de senaste åren, med bland annat bananbröd och chokladmuffins innehållande gräshoppor.

”Vi kan konstatera att Readlys läsare främst favoritmarkerar och sparar recept som kladdkakor och klassiska grytor, så insektsbaserade rätter är inget som landat på topplistorna ännu, men vi följer trenden och får se om det förändras i samband med denna uppdatering från Livsmedelsverket”, säger Linnéa Aguero.

Topplista – så många av svenskarna kan tänka sig att testa…

1. Alger (34 %)
2. Labbodlat kött och fisk (25 %)
3. Insekter (17 %)
4. DNA-baserad diet (17 %)
5. Ätbara vattenflaskor (16 %)
6. 3D-printad mat (11 %)

Undersökningen utfördes av YouGov på uppdrag av Readly 22–30 juni 2020.

 

 

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Framtidens livsmedelssystem stöttas med 10 miljoner

Lantmännens Forskningsstiftelse stöttar framtidens livsmedelssystem med 10 miljoner kronor.
annelie

GB:s glassnyheter: Klassiker med ny twist

GB:s säsongsnyheter innehåller bl a nya varianter av Magnum och Daimstrut samt en återlansering av klassikern Cornetto.
GB_Daim_Strawberry_825ml_v1

Norrmejerier lanserar produkter i hela Sverige

Norrmejerier gör flera av sina produkter tillgängliga i hela Sverige, till en början blir det ett utvalt sortiment av fil, yoghurt och ost.
NM_Rikslansering_2-serie_mockup

Lithells lanserar ätfärdig Kycklingfärs med linser

Lithells ätfärdiga Kycklingfärs med linser består av 50 procent kycklingfärs och 25 procent gröna linser.
Lithells_OOH_T1_04_57322_5050Färsbiffar_m_Rotsaksrattatouille_PrivatSektor