Dansukker lanserar ekologiskt och närodlat betsocker

PUBLICERAD: 25 september 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Till julen 2020 kommer man kunna baka sitt julgodis med ett betsocker som är både ekologiskt och närodlat.

Nordic Sugar ställer om produktionen av Dansukkers ekologiskt odlade socker från sydamerikanskt rörsocker till närodlat betsocker från Sverige och Danmark.

Nordic Sugar har ökat den ekologiska odlingsarealen i Sverige och Danmark, vilket gör att Dansukker nu kan växla hela sitt ekologiska sortiment till att baseras på ekologiskt närodlat betsocker. I Sverige har det länge gått att köpa ekologiskt socker, respektive svenskodlat socker, men aldrig ett socker som är både ekologiskt och närodlat.

Den ekologiska betodlingen skiljer sig från konventionell odling och kräver en stor omställning från odlaren. Kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel ersätts med naturgödsel, till exempel stallgödsel från den egna gården. Ogräs rensas till viss del mekaniskt av solcellsdrivna robotar och till viss del för hand med hackor på traditionellt vis. Odlingen blir på så vis mycket mer personal­ och tidskrävande, men får en mindre påverkan på miljön. Slutprodukten blir ett socker med samma kvalitet och egenskaper som konventionellt odlat socker.

”Vi har funnits i de svenska skafferierna som stapelvara i över 150 år och vi är så stolta över att kunna presentera den här produktserien, som vi ser lite som startskottet på nästa generation av socker. Som marknadsledande jobbar vi på Nordic Sugar ständigt med att bli ännu bättre och möta efterfrågan från våra konsumenter. Vi känner oss väldigt glada över att komma i mål och äntligen lansera socker som kommer från ekologiska betodlingar på båda sidor av Öresund, och som vi tillverkar Dansukkers svensk/dansk­märkta ekologiska närodlade socker av, säger Pernilla Wennerberg, Marketing Manager på Dansukker.

Som en del i lanseringen av det nya ekologiska och närodlade sockret har Dansukker knutit till sig Sveriges okrönta tårt­- och pepparkakshusdrottning Tea Malmegård som ambassadör. Tea driver restaurang DoMa i Stockholm och är känd från TV. Inför lanseringen har hon tagit fram en serie recept baserade på de nya eko­produkterna.

Den nya produktserien innehåller Eko Socker 1 kg, Eko Florsocker 500 g och Eko Brun Farin 500 g, alla tre odlade på svenska och danska åkrar, vilket resulterar i väsentligt förkortade transportvägar. I det ekologiska sortimentet återfinns även Eko Syltsocker 500g med en ny formula som ger en mindre söt sylt med bättre konsistens. Den, liksom Eko Ljus Sirap 500 g, görs nu av europeiska ekologiska betor istället för sydamerikanska sockerrör.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Arlas nya jordbrukschef i Sverige

Frida Carlsson blir ny chef för Arlas avdelning för jordbruks- och medlemsfrågor i Sverige. Hon tillträder efter sommaren.
Frida Carlsson

Saveggy tar in 20 miljoner från investerare

Saveggy har utvecklat en ätbar växtbaserad beläggning som ersätter plasten på gurka. Nu siktar bolaget på lansering i industriell skala.
bd40b94b513bbcc2_org

Kockens upphör som bolag – blir en del av Culinar

Sveriges Stärkelseproducenter Förening har beslutat att fusionera Kockens AB med Culinar Sverige AB.
B7025175

Ny rapport: Större kaka men mindre bit

Idag går cirka 13 procent av hushållens utgifter till livsmedel, vilket kan jämföras med 44 procent i början av 1900-talet.
Skärmavbild 2024-04-18 kl. 08.29.58