Spannmålsskörden den fjärde största under 2000-talet

PUBLICERAD: 18 augusti 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Årets havreskörd förväntas öka med 27 procent, jämfört med 2019. Foto: Lantmännen Lantbruk, Johan Olsson

Årets spannmålsskörd förväntas bli 5,9 miljoner ton. Det är en minskning med 4 procent jämfört med rekordskörden förra året, men en ökning med 10 procent jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren. Det visar årets skördeprognos från Jordbruksverket. Om prognosen stämmer så blir det fjärde största spannmålsskörden under 2000-talet.

Höstvete, som har den högsta hektarskörden bland spannmålsgrödorna, förväntas minska med 7 procent till 7 180 kilo per hektar. Det är främst minskningen av hektarskörden men även mindre odlade arealer för höstvete som bidrar till en mindre spannmålsskörd jämfört med förra året. Totalskörden av höstvete förväntas bli 2,9 miljoner ton vilket motsvarar nästan hälften av den totala spannmålsskörden.

Vårkorn är den näst största grödan och förväntas få en totalskörd på 1,4 miljoner ton, vilket utgör 24 procent av den totala spannmålsskörden. Havre står för 14 procent av skörden och förväntas i år att öka med 27 procent till 0,9 miljoner ton jämfört med förra året. Detta beror på större arealer, då hektarskörden beräknas att minska med 3 procent.

Totalskörden för oljeväxter, som raps och rybs, uppskattas bli drygt 0,35 miljoner ton, vilket också är den fjärde största skörden på 2000-talet. Jämfört med förra årets rekordskörd för oljeväxter är det emellertid en minskning med 10 procent. Höstraps svarar för 97 procent av den totala oljeväxtskörden

Under perioden januari till april har det varit varmare än normalt i nästan hela landet. Även i juni var det varmare än normalt, medan maj och juli var kallare än normalt i stort sett i hela landet. Nederbörden var mindre i nästan hela landet under perioden april till och med juni, medan den var högre än normalt i juli, förutom i de sydöstra länen.

Prognosen baseras på statistiska samband mellan tidigare års temperatur, nederbörd och skördar. I beräkningarna används också uppgifter om odlade arealer för 2020. Prognosen säger inte något om kvaliteten på de grödor som skördas.

Här finns statistikrapporten

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Anamma vill knuffa köttätare i en grönare riktning

Anamma lanserar köttavdraget, som innebär att den som har köpt kött kan använda kvittot för att få ett avdrag på vegoprodukter.
Köttavdraget

Fermentering ska ge nya hållbara råvaror

Greenfood och Tekinn undersöker hur svinn och rester kan omvandlas till ätbara råvaror med hjälp av fermentering.
8ebf740ccd2aa56f_org

Axfood förvärvar hela City Gross

Bergendahlskoncernen säljer resten av City Gross till Axfood. Köpeskillingen uppgår till 2 miljarder kronor.
803c6e3f4e727c16_org

Atria minskar sitt matsvinn med Matmissionen

Atria har tecknat ett donatoravtal med Matmissionen. Genom samarbetet kan Atria minska sitt matsvinn och samtidigt stödja Matmissionens arbete.
Matmissionen i Jakobsberg öppnar i april 2020.