Årets spannmålsskörd förväntas bli 5,9 miljoner ton. Det är en minskning med 4 procent jämfört med rekordskörden förra året, men en ökning med 10 procent jämfört med genomsnittet för de senaste fem åren. Det visar årets skördeprognos från Jordbruksverket. Om prognosen stämmer så blir det fjärde största spannmålsskörden under 2000-talet.
Höstvete, som har den högsta hektarskörden bland spannmålsgrödorna, förväntas minska med 7 procent till 7 180 kilo per hektar. Det är främst minskningen av hektarskörden men även mindre odlade arealer för höstvete som bidrar till en mindre spannmålsskörd jämfört med förra året. Totalskörden av höstvete förväntas bli 2,9 miljoner ton vilket motsvarar nästan hälften av den totala spannmålsskörden.
Vårkorn är den näst största grödan och förväntas få en totalskörd på 1,4 miljoner ton, vilket utgör 24 procent av den totala spannmålsskörden. Havre står för 14 procent av skörden och förväntas i år att öka med 27 procent till 0,9 miljoner ton jämfört med förra året. Detta beror på större arealer, då hektarskörden beräknas att minska med 3 procent.
Totalskörden för oljeväxter, som raps och rybs, uppskattas bli drygt 0,35 miljoner ton, vilket också är den fjärde största skörden på 2000-talet. Jämfört med förra årets rekordskörd för oljeväxter är det emellertid en minskning med 10 procent. Höstraps svarar för 97 procent av den totala oljeväxtskörden
Under perioden januari till april har det varit varmare än normalt i nästan hela landet. Även i juni var det varmare än normalt, medan maj och juli var kallare än normalt i stort sett i hela landet. Nederbörden var mindre i nästan hela landet under perioden april till och med juni, medan den var högre än normalt i juli, förutom i de sydöstra länen.
Prognosen baseras på statistiska samband mellan tidigare års temperatur, nederbörd och skördar. I beräkningarna används också uppgifter om odlade arealer för 2020. Prognosen säger inte något om kvaliteten på de grödor som skördas.
Här finns statistikrapporten