Nordic Sugar storsatsar på svensk sockerproduktion

PUBLICERAD: 15 juni 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Den nya silon på sockerfabriken i Örtofta. Foto: Nordic Sugar

Under sommaren sätter Nordic Sugar spaden i marken för flera nya anläggningar på sin sockerfabrik i Örtofta. Investeringarna är en del i bolagets strategiska framtidssatsning, där runt en miljard kronor investeras för att säkerställa en långsiktigt hållbar sockerproduktion i Sverige.

Nordic Sugars satsningar i svensk sockernäring fortsätter och i juni läggs grunderna för två nya anläggningar i Örtofta – ett höglager och en siraps- och lösningsfabrik. Anläggningarna, som ska stå klara under 2022, är ett led i bolagets planerade konsolidering av den svenska sockerverksamheten i Arlöv och Örtofta, som meddelades 2019. Med de nya investeringarna tar Nordic Sugar nu nästa steg i miljardsatsningen.

”Investeringen är en av de största i bolagets historia. Med insatserna stärker vi inte bara bolagets konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv, utan säkerställer även arbetstillfällen både nu och i framtiden. Samtidigt bidrar vi tillsammans med Sveriges betodlare till utvecklingen av en fortsatt stark livsmedelsindustri i Sverige”, säger Jesper Thomassen, VD i Nordic Sugar AB.
Moderna produktionsmetoder, effektiv utrustning med hög verkningsgrad tillsammans med optimerad logistik och lagerstruktur betyder att miljöpåverkan från den svenska sockerproduktionen framöver kommer att minskas väsentligt.

”Det är väldigt tillfredsställande, sammantaget innebär satsningen att vi kan minska energiförbrukningen i sockerproduktionen med ytterligare 20 procent och CO2-utsläppet med 18 000 ton per år. Det betyder att vi, jämfört med 1990, reducerar energiförbrukningen i svensk sockerproduktion med 50 procent och CO2-utsläppet med drygt 60 procent, säger Olof Dahlgren, fabrikschef i Örtofta.

Inom ramen för miljardsatsningen har redan en omfattande modernisering av Örtoftas sockerhus genomförts. Senare i höst och under nästa år inleds ombyggnaden och modernisering av fabrikens paketeringsanläggning och anpassning av den interna infrastrukturen. Hela projektet ska vara genomfört 2022.

Senaste nytt

Fördubblade investeringar i alternativa proteiner

Under 2024 ökade investeringarna i alternativa proteiner med mer än 120 procent, enligt en ny analys från Good Food Institute Europe.
IsmaelB_GFI Europe

Klassisk ost har blivit en global succé

Keso har fått ett nytt uppsving på marknaden, drivet av sociala medier och nya konsumtionsmönster.
pexels-shkrabaanthony-4397312

Stor minskning av tillsatt socker i svensk läsk

Sedan 2019 har svenska bryggerier minskat mängden tillsatt socker i läsk med i genomsnitt 36 procent per liter.
Sockeråtagandet_1_A

Heta och fruktiga nyheter från Cloetta

Cloetta lanserar två nyheter i begränsad upplaga samt nya tolkningar av Malacos klassiker.
cloetta

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx