Grodda din egen supermat snabbt och enkelt

PUBLICERAD: 28 maj 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Att äta hälsosamt, klimatsmart och ekologiskt men inte spendera en förmögenhet kan vara svårt men kanske kan odling av groddar och skott vara ett alternativ. Med fröblandningar från det skånska företaget Sproutly kan man nu odla fram vackra och näringsrika groddar på bara några dagar!

Det är enkelt, billigt och roligt att odla groddar! Att frön, linser och bönor är näringsrika i sig vet nog de flesta, men visste du att de blir ännu nyttigare om man groddar dem? Alla frön innehåller nämligen antinutrienter, vilket betyder ”anti näring” på svenska. Dessa ämnen kan i för höga doser vara skadliga för vår tarm och binder även till sig näring, vilket gör det svårare för vår kropp att absorbera de viktiga näringsämnena. Genom att blötlägga och grodda bildas höga mängder enzymer som bryter ner antinutrienterna och det blir lättare för vår kropp att ta upp näringen. Dessutom har studier visat att groddar kan innehålla upp till 100 gånger så mycket enzymer och antioxidanter som den fullvuxna plantan! Antioxidanter behövs för att motverka oxidativ stress i kroppens celler.

Varje frö, lins och böna innehåller olika näringsämnen och för att du ska få i dig så mycket nyttigheter som möjligt har Jonas på Sproutly tagit fram fröblandningar med olika sorters frön, linser och bönor. Vad sägs om Ekoexpress som ger färdiga groddar på bara två till tre dagar eller Skånemix som innehåller rapsfrö, senapsfrö och linser från skånska bönder?

”Jag vill att alla ska upptäcka hur enkelt och kul det är att grodda. Förutom att groddar är riktiga vitaminbomber så har de minimal påverkan på klimatet då frön för groddning transporteras i en bestämd vikt, och konsumeras när de har blivit groddar, i en tre till sex gånger högre vikt. Jag är speciellt stolt över vår nya Skånemix som innehåller linser, senap- och rapsfrön som odlas inte mer än 10 – 15 mil från vårt lager”, säger Jonas Bendroth, VD på Sproutly och aktuell med boken Groddar och skott – framtidens mat.

Man kan grodda året runt och det görs enkelt genom att blötlägga och sen skölja fröna i några dagar. Groddar passar på mackan, i sallader, röror, smoothies, biffar, bröd och ja helt enkelt till det mesta!

 

Läs vidare

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Nya funktionella havredrycker från Fazer Aito

Fazer Aito Boost är en ny kategori funktionella havredrycker, som kommer i de två smakerna hallon och mango.
boost

Sju höstnyheter från CandyKing

Fruktigt, salt och segt är utmärkande för CandyKings sju nya lösgodisbitar.
CandyKing-Liggande-1[4][3][4]

Alpro lanserar havredryck till kaffet

Alpro I Love Coffee Oat är en ny växtbaserad dryck som är framtagen för att ha i kaffe.
A_Coffee_Barista_Master_Image_flat_white_latte_art___Drinks_I-love-coffee-16-9

Senaste nytt

Kale Foods lanserar Juicy Marbles i Sverige

Kale Foods är distributör för Juicy Marbles växtbaserade produkteri Sverige.
IMG-4737

Axfoundation vinner Livsmedelspriset 2023

Livsmedelspriset 2023 går till Axfoundation som arbetar för ett mer hållbart samhälle.
Axfoundation_Livsmedelspriset_LivsmedelIFokus1024x768

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1