Grodda din egen supermat snabbt och enkelt

PUBLICERAD: 28 maj 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Att äta hälsosamt, klimatsmart och ekologiskt men inte spendera en förmögenhet kan vara svårt men kanske kan odling av groddar och skott vara ett alternativ. Med fröblandningar från det skånska företaget Sproutly kan man nu odla fram vackra och näringsrika groddar på bara några dagar!

Det är enkelt, billigt och roligt att odla groddar! Att frön, linser och bönor är näringsrika i sig vet nog de flesta, men visste du att de blir ännu nyttigare om man groddar dem? Alla frön innehåller nämligen antinutrienter, vilket betyder ”anti näring” på svenska. Dessa ämnen kan i för höga doser vara skadliga för vår tarm och binder även till sig näring, vilket gör det svårare för vår kropp att absorbera de viktiga näringsämnena. Genom att blötlägga och grodda bildas höga mängder enzymer som bryter ner antinutrienterna och det blir lättare för vår kropp att ta upp näringen. Dessutom har studier visat att groddar kan innehålla upp till 100 gånger så mycket enzymer och antioxidanter som den fullvuxna plantan! Antioxidanter behövs för att motverka oxidativ stress i kroppens celler.

Varje frö, lins och böna innehåller olika näringsämnen och för att du ska få i dig så mycket nyttigheter som möjligt har Jonas på Sproutly tagit fram fröblandningar med olika sorters frön, linser och bönor. Vad sägs om Ekoexpress som ger färdiga groddar på bara två till tre dagar eller Skånemix som innehåller rapsfrö, senapsfrö och linser från skånska bönder?

”Jag vill att alla ska upptäcka hur enkelt och kul det är att grodda. Förutom att groddar är riktiga vitaminbomber så har de minimal påverkan på klimatet då frön för groddning transporteras i en bestämd vikt, och konsumeras när de har blivit groddar, i en tre till sex gånger högre vikt. Jag är speciellt stolt över vår nya Skånemix som innehåller linser, senap- och rapsfrön som odlas inte mer än 10 – 15 mil från vårt lager”, säger Jonas Bendroth, VD på Sproutly och aktuell med boken Groddar och skott – framtidens mat.

Man kan grodda året runt och det görs enkelt genom att blötlägga och sen skölja fröna i några dagar. Groddar passar på mackan, i sallader, röror, smoothies, biffar, bröd och ja helt enkelt till det mesta!

 

Senaste nytt

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Ingen amerikansk apelsinjuice i Sverige

Svenska Juiceföreningen vill tydliggöra att apelsinjuice som säljs i Europa – och i synnerhet i Sverige – väldigt sällan kommer från USA.
Magnus Berndtsson_Svenska Juiceforeningen

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Läs vidare

Pippis klippta spaghetti från Kungsörnen

I samband med Pippi Långstrumps 80-årsdag lanserar Kungsörnen Pippi Klippt spaghetti med kortare koktid.
spagetti

Carlsberg Sverige lanserar elektrisk öl

Carlsberg Sverige lyfter fram den utökade satsningen på elektrifierade transporter med lanseringen av en "elektrisk" öl.
03_PhoneCan_16x9_LinkedIn

Eckes-Granini lanserar ny funktionell dryck

Eckes-Granini breddar sin produktportfölj genom att lansera den funktionella drycken Brämhults Vitamin Water.
Skärmavbild 2025-04-02 kl. 08.31.49

Surkål möter havet – ny produkt med svensk tång

Surkål med sockertång är resultatet av ett samarbete mellan Tistelvind och Hakefjordens Havskultur.
1741812747129