Efterfrågan på manukahonung har ökat markant i Sverige. Under första kvartalet 2020 steg försäljningen med över 700 procent jämfört med samma period i fjol.
Manukahonung produceras i Nya Zeeland av bin som pollinerar manukabuskens blommor, vars nektar innehåller ämnet metheylglyoxal, kallat MGO, ett bioaktivt ämne som anses ha antibakteriella, antiinflammatoriska och immunförsvarsstärkande egenskaper.
Den svenska distributören Medfour ökar nu produktionen för att möta den snabbt växande efterfrågan och utökar även sortimentet med en flytande manukahonung, som går snabbare att framställa än en fast, som måste röras om i 2-4 veckor.
”Flytande manukahonung innehåller samma höga halt av methylglyoxal. En del upplever den som lenare och föredrar den därför framför den fastare varianten. Beroende på temperatur vid frakt och förvaring kan den flytande honungen kristalliseras tidigare än den omrörda och fasta, men det är ingenting som påverkar honungens egenskaper eller hållbarhet”, säger Jonas Nobel, VD på Medfour.