Bröd är en av de största svinnbovarna i matbutikerna. Nu tar Lidl nästa steg i sitt matsvinnsarbete, genom att även inkludera butiksbakat bröd i koncept ”Ta vara på”. Satsningen halverade Lidls svinn på butiksbakat bröd under den första månaden.
Under 2018 lanserade Lidl matsvinnskonceptet ”Ta vara på” med målsättningen att halvera matsvinnet i butikerna till 2025. Sedan tidigare har åtgärder införts för att minska svinnet på frukt och grönt, kött, andra kylvaror och färdigförpackat bröd.
Nu inkluderas även butiksbakat bröd i matsvinnskonceptet. I höstas genomfördes tester i tre Lidl-butiker och under den fjorton veckor långa testperioden räddade Lidls kunder nästan 2,5 ton bröd med ett minskat svinn på 65 procent. När åtgärden nu har rullats ut i alla butiker kan kunderna köpa butiksbakat bröd dagen efter bakningen för 10 kronor per påse, istället för 20-40 kronor. Under den första månaden, sedan initiativet infördes i samtliga butiker, halverades svinnet på butiksbakat bröd.
Sedan 2019 redovisar Lidl sitt svinn både i procentandel av försäljningen och i vikt. Under verksamhetsåret 2018/2019 uppgick matsvinnet till 1,78 procent av andel såld mat (ca 6 400 ton). Halvårsrapporten för mars – aug 2019 visade en minskning och under perioden uppgick matsvinnet till 1,72 procent av andel såld mat.