Så vill Livsmedelsföretagen rädda företagen i branschen

PUBLICERAD: 6 april 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Björn Hellman, VD i Livsmedelsföretagen.

Regeringens stödåtgärder till näringslivet med anledning av coronakrisen är lovvärda men otillräckliga. Ett stort antal små- och medelstora livsmedelsföretag har tappat nästan hela sin försäljning och riskerar nu att slås ut i en omfattning som Sverige inte har upplevt i modern tid. Det skriver Livsmedelsföretagen och föreslår sju skarpa åtgärder som bör sättas in omgående.

”Den ekonomiska verkligheten för många av våra små- och medelstora medlemsföretag är brutal och skoningslös. Jag kan inte beskriva det på något annat sätt. De åtgärder som hittills vidtagits av regeringen är välbehövliga och lovvärda, men för flertalet av våra 800 medlemmar är de tyvärr otillräckliga. Coronakrisen är en ekonomisk malström av ett slag vi aldrig har sett och då räcker det inte långt med livbojar. Särskilt de mindre företagen är extremt utsatta och många är redan på fallrepet. Om inte nya och kraftfulla åtgärder sätts in kommer vi snart att se en utslagning av företag i en omfattning som Sverige inte har upplevt i modern tid”, säger Björn Hellman, VD i Livsmedelsföretagen.

I stället för olika typer av lån via bankgarantier och anstånd med skatteinbetalning efterfrågar Livsmedelsföretagen kontanta bidrag, direkt sänkning av skatter samt subventioner. Organisationen påpekar även att beslutade åtgärder har svårt att nå ut till företagen på grund av byråkratisk tröghet och administrativt krångel.

”Det här handlar om drivna småföretagare som knegar på dag ut och dag in utan att klaga eller be om hjälp. De betalar in skatt, betalar ut löner och skapar nya jobb. Det är lätt att ta dem för givet men det är de som får Sverige att gå runt. Även när det går som bäst så har de knappa marginaler och små buffertar, och i en kris av de här proportionerna så har de väldigt lite att sätta emot. De kanske klarar sig några veckor, kanske till och med en månad eller två, men sen är det slut. Så nu är det vår tur, samhällets tur, att betala tillbaka och bära företagen ett litet tag tills den värsta krisen är över”, säger Björn Hellman.

Han menar att coronakrisen kan delas upp i två olika typer av problem, dels samhällets försörjningsförmåga som sätts på prov i takt med att sjuktalen ökar och leveranskedjor försvagas eller bryts, dels de företagsekonomiska prövningar som uppstår när efterfrågan nästan helt har försvunnit.

”Om den senare frågan inte möts av kraftfulla och omedelbara åtgärder kommer det i förlängningen att få stora konsekvenser på samhällets försörjningsförmåga. De här två problemen hänger ihop men kräver delvis olika slags insatser. Därför har vi nyligen överlämnat sju konkreta förslag på åtgärder som riktar sig specifikt till små och medelstora företag. Vi hoppas och tror att regeringen inser hur viktigt och brådskande detta är!”

De föreslagna åtgärderna nedan överlämnades till regeringen den 3 april:

1. Ett system för korttidspermitteringar som möjliggör permittering ner till 0 procent och täcker hela företagens kostnad för permitterad personal
De möjligheter till korttidspermittering som hittills skapats har varit nödvändiga för många företags överlevnad. De är dock inte tillräckliga för den långvariga och djupa kris vi befinner oss i. Företagen har inte möjlighet att betala personalkostnader för anställda som inte arbetar. För ökad möjlighet till fortsatt överlevnad genom krisen behöver företagen:

• Ges möjlighet till minskning av sysselsättning hos anställda ned till 0 procent
• Minska sin andel av total lönekostnad i direkt relation till de anställdas minskade arbetstid

2. Slopad retroaktivitet vid ersättning för sjuklön
Efter beslut om att staten ska ta över ansvar för sjuklön avseende de första 14 dagarnas sjukdom är gången idag sådan att arbetsgivare betalar ut sjuklön på samma vis som tidigare för att sedan få kostnaden ersatt via skattekonto. Då många företag lider av akut likviditetsbrist har de inte möjlighet att ligga ute med dessa medel. I stället bör ett system upprättas där sjuklönen utbetalas direkt av staten.

3. Sänkt ränta vid anstånd med skatteinbetalningar
Möjligheten till anstånd med skatteinbetalningar är en bra åtgärd men regeringen måste korrigera räntenivån från nuvarande 6 procent till högst 1,25 procent.

4. Ökad statlig garanti vid lån till små och medelstora företag
Regeringen har beslutat om att statliga lånegarantier ska utgå till 70 procent vid lån till företag som drabbats av coronakrisen. Dessa lån ges via banker efter en sedvanlig kreditprövning. Detta gör det svårt för små och särskilt utsatta företag att ta lån, trots den statliga garantin. Vi föreslår därför en ökad statlig garanti för lån som lämnas till mindre företag som drabbats av stora intäktsbortfall som ett resultat av coronakrisen.

5. Avskaffade kontrollavgifter
Kommunerna tar ut avgifter för livsmedelskontrollen. Enligt direktiv från Livsmedelsverket ska själva kontrollen präglas av lyhördhet och flexibilitet inför den rådande situationen. Trots detta är avgiften i samband med utförande av samhällsviktig verksamhet ett problem, inte minst på slakterisidan där en avgiftsökning om 40 procent aviserats. Livsmedelsverket bör få budgetmedel under 2020 motsvarande deras kontrollavgifter och kommunerna kompenseras så att respektive myndighet kan besluta om avgiftsfria kontroller under 2020.

6.Direkt inkomstbortfallsstöd för att rädda hotade branscher
För företag i branscher som drabbats av inkomstbortfall om över 50 procent – i synnerhet bagerier, konditorier och andra leverantörer till restaurang- och mötessektorn – bör ett direkt stöd upprättas omgående. Många av dessa företag har redan uttömt sina ekonomiska buffertar. Om inget görs är risken överhängande att hela branscher dör ut med massarbetslöshet som följd.

7. Förberedande av överbryggande stimulansåtgärder
För att säkerställa snabbast möjliga återhämtning från den här pågående ekonomiska katastrofen bör överbryggande åtgärder redan nu förberedas för implementering då nuvarande krispaket hävs. Det är av yttersta vikt att företagen, när krisen är över, känner sig trygga nog att snabbt kunna återuppta sin verksamhet och börja återanställa. Våra huvudsakliga förslag till överbryggande åtgärder är tillfälliga momssänkningar och fortsatt sänkta arbetsgivaravgifter.

 

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Här är finalisterna till årets matbluff 2024

Fem finalister har utsetts till antipriset Årets matbluff 2024. Nu ska "vinnaren" röstas fram av svenska folket.
matbluff

Oväntade smaklanseringar från Gårdschips

Gårdschips lanserar tre nya, oväntade smakkombinationer: Gin & Tonic, Raspberry Sour samt Chili Cheese.
News-GC

Carlsberg Sverige ny partner till Schweppes

Carlsberg Sverige har ingått ett partnerskap med Schweppes. Det innebär ett av de största tillskotten till Carlsberg Sveriges portfölj på över 15 år.
Unknown

Arvid Nordquists säkerställer fossilfria sjötransporter

Arvid Nordquist inför fossilfria sjötransporter i samarbete med logistikföretaget Scanlog.
Namnlös design (53)