29 av Sveriges bidrag till Gourmand Awards diplomeras och får använda titeln Best in the World. Kokboken ”HÄVVI” av Elaine Asp tar en andraplacering i ”Bäst alla kategorier” och sätter urgammal samisk matkultur på världskartan.
”Urgammal matkultur har aldrig uppstått av tillfälligheter eller marknadskampanjer. Att årets kokbok i Sverige 2019 också hävdar sig internationellt är helt fantastiskt. Boken ”HÄVVI”, Sydsamisk mat tolkad av Elaine Asp, är exceptionellt vacker och välgjord med högaktuellt innehåll”, säger Pelle Agorelius, som är tävlingens Sverige-representant.
Utöver Sveriges samlade framgångar, vill han uppmärksamma fotografen Mattias Alexandrov Klum, som vinner bästa foto i världen med boken ”Vatten”, som har eftertiteln ”om att värdera det ovärderliga”.
Den världsvinnande boken ”On the Hummus Route” från Mellanöstern tar, i likhet med ”HÄVVI” från Sápmi, moderna grepp om en gammal matkultur. Den beskrivs som en kokbok med tydliga budskap om medmänsklighet och fred och får därför det mest prestigefyllda priset, ”Bäst i världen”, av alla kategorier. Med detta visar tävlingen vikten av internationell gemenskap i en föränderlig tid.
Fransmannen Edouard Cointreau grundade den prestigefyllda tävlingen Gourmand Awards 1995 och leder även den internationella juryn. Han kommenterar årets digitala prisutdelning så här:
”Vi har valt att presentera alla vinnare denna veckan, men står klara att genomföra Gourmand Awards prisutdelningar och aktiviteter så snart myndigheterna i Frankrike och Kina ger oss klartecken. Sverige har en framskjuten roll sedan många år. Årets vinnare bekräftar branschens djup, kvalitet och stora bredd. Tävlingen har ett starkt institutionellt stöd och deltar i stora satsningar för att lansera och hjälpa förlags- och eventbranschen i flera länder.”
Bland de övriga 28 diplomerade bidragen från Sverige finns: Factfulness (Anna Rosling Rönnlund, Ola Rosling, Hans Rosling), Söndagsmiddag (Ann Söderlund, Sanna Lundell), Hej Smak!, barnens första kokbok (Sophie Holmqvist), Kokbok för grå dagar (Mathias Dahlgren), I full blom (Edward Blom) och Ålevangeliet (Patrik Svensson).
Sedan 1995 har Gourmand Awards årligen letat efter världens bästa kokbok. Från Sverige bedöms årligen 100-tals böcker om mat och dryck av tävlingens internationella jury. Här finns en länk till den årliga tävlingens General Presentation