Nestlé ska minska användningen av ny plast med en tredjedel

PUBLICERAD: 9 mars 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Nestlé skriver på European Plastics Pact. Målet är att all plast ska vara återvinnings- eller återanvändningsbar senast 2025 och att minska användningen av ny plast.

Pakten, som startades av Frankrike och Nederländerna, har som övergripande mål att öka takten mot en cirkulär plastekonomi för att bryta beroendet av jungfruplast – plast som är gjord av icke-förnybart fossilt bränsle. Pakten består av företag, NGO´s och regeringar som tillsammans åtar sig att sträva mot gemensamma mål senast 2025.

Pakten vill:

•Minska användningen av plastprodukter och förpackningar med minst 20 procent
•Förbättra förmågan att återvinna plastförpackningar i Europa med minst 25 procent
•Öka användningen av återvunnen plast till förpackningar med minst 30 procent

”Vi är glada över att skriva på The European Plastics Pact. Ett av våra gemensamma mål är att skapa en cirkulär ekonomi genom att förbättra återvinningssystemen i Europa. Men detta kommer inte att bli lätt. Nestlés högsta prioritet är säkra produkter. Plast som används till matförpackningar måste vara säker och inte innehålla substanser som kan vara farliga för människor. Återvinningsprocessen måste utvecklas”, säger Marco Settembri, Nestlé CEO for Europe, Middle East and North Africa.

”Utmaningen är att det idag är billigare att ta fram ny plast än att återvinna gammal. För att ändra på detta satsar Nestlé 1, 5 miljarder CHF för att skapa en marknad för återvunnen plast. Detta ger en tydlig signal till återvinningsföretagen att satsa på detta.”

För att ytterligare minska användningen av ny plast provar Nestlé nya sätt att leverera sina produkter, bland annat ett förpackningsfritt system för dispensering av husdjursmat och Nescafé. Nestlé har också samarbetat med LOOP, en hemleveransservice som erbjuder återanvändningsbara förpackningar. De första produkterna kommer snart att finnas tillgängliga i Frankrike.

För att ytterligare påskynda innovationerna har Nestlé lanserat en fond med 250 miljoner CHF till start-ups som satsar på förpackningsinnovation, inklusive nya material, samt påfyllningssystem och återvinningslösningar.

 

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Shoan Etemadi blir ny vd för Hemköpskedjan

Hemköpskedjans nuvarande vice vd och försäljningschef Shoan Etemadi har rekryterats som vd för Hemköpskedjan.
axfood

Låg kunskap om spillvärme i livsmedelsindustrin

Det finns ett stort kunskapsglapp om energieffektivisering hos hållbarhetschefer inom livsmedelsindustrin, enligt en ny rapport.
Jesper_Wiren01

Oddlygood lanserar iskaffe i två smaker

Havredrycken Oddlygood Ice Ice Coffee kommer i smakerna Original och Caramel.
IceIce

Marabous nya produktionslinje invigd

Cirka 200 miljoner kronor har investerats i den nya produktionslinjen i Upplands Väsby, som är en av de största för chokladkakor i världen.
2(1)