Matsvinnet minskar, men frukt och grönt förvaras på fel sätt

PUBLICERAD: 27 februari 2020
UPPDATERAD: 21 februari

|

Tre av fyra svenskar har minskat sitt matsvinn, samtidigt som varannan person förvarar sina frukter och grönsaker på fel sätt, vilket påverkar hållbarheten. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Willys.

Varje år slängs ca 200 000 ton mat i de svenska hushållen. Frukt och grönsaker är det som slängs mest, både i hushåll och butiker. Sifos kartläggning av svenskarnas attityder och vanor kring matsvinn på uppdrag av Willys visar att 71 procent aktivt har minskat sitt matsvinn det senaste året. De vanligaste åtgärderna är att ta bättre vara på rester (75 procent) samt att lukta och känna på maten snarare än att gå på bäst före-datum (63 procent).

”Däremot kan vi konstatera att det bara är 20 procent som satsar på att förvara maten smartare, vilket är lite överraskande med tanke på att man med mycket små medel kan få maten att hålla mycket längre”, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

En jämförelse mellan hur svenskarna förvarar frukt och grönsaker och Livsmedelsverkets rekommendationer visar att varannan svensk gör fel. 78 procent förvarar exempelvis gurka i kylen, medan rekommendationen är att den ligger svalt eller i rumstemperatur. 71 procent förvarar också färska örter fel, det vill säga i rumstemperatur i stället för i kylen. Apelsiner, nektariner, äpplen, vindruvor och bär ska också ligga i kylen och inte i rumstemperatur som många tror.

För att minska svinnet av frukt och grönsaker har Willys börjat sälja prissänkta lådor med produkter som annars skulle ha slängts. Hittills har över 100 ton frukter och grönsaker räddats från att hamna i soporna.

”Att våra svinnsmarta frukt- och grönsakslådor blev så uppskattade hos våra kunder visar att det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är en stark win-win”, säer Elisabeth Konrad.

Undersökningen genomfördes 22-25 januari 2020. Totalt intervjuades 1 127 personer mellan 16 och 79 år.

Från undersökningen

På vilket sätt har du minskat ditt matsvinn det senaste året?

• Tar bättre vara på rester: 75 %

• Luktar och smakar i stället för att gå efter bäst före-datum: 63 %

• Planerar matinköpen bättre: 54 %

• Fryser in mer: 51 %

• Förvarar maten smartare: 20 %

Senaste nytt

Ny forskning om åkerböna

Hannah Ohm vid SLU har kartlagt genetiken bakom viktiga egenskaper hos åkerbönan och lagt grunden för förädling av nya nordiska sorter.
åkerbönor

Arvid Nordquist hyllar biologisk mångfald

Arvid Nordquists Sommarkaffe 2025 är en hyllning till Rainforest Alliances arbete för hållbar odling och biologisk mångfald.
ARVI_005_Sommarkaffe_700x350px

Påsken – en av årets största mathögtider

Under påsken spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln, jämfört med en vanlig vecka. Mest ökar försäljningen av färsk fisk och skaldjur.
Skärmavbild 2025-04-17 kl. 10.19.05

Lantmännen blir majoritetsägare i Simsufoods

Lantmännen utökar sin ägarandel i livsmedelsföretaget Simsufoods, som producerar torra vegetabiliska produkter.
lantmännen

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx