Sveriges matavfall fyller Globen fyra gånger om

PUBLICERAD: 21 februari 2020
UPPDATERAD: 21 februari


Det matavfall som uppstår i Sverige under ett år skulle kunna fylla Globen fyra gånger om. Det mesta – 70 procent – kommer från hushållen. Det visar rapporten Matavfall i Sverige 2018, som IVL Svenska Miljöinstitutet har varit med och tagit fram på uppdrag av Naturvårdsverket.

I genomsnitt kastade svenskarna 133 kilo matavfall per person under 2018. Totalt i landet uppstod drygt 1,3 miljoner ton matavfall, ungefär 4 procent mer än 2016. Skillnaden beror främst på att livsmedelsbutikerna nu själva rapporterar sitt matavfall. Tidigare byggde dagligvaruhandelns matavfall på uppskattningar, vilket innebär att det har ökat från 30 000 ton 2016 till 100 000 ton 2018.

Hushållen slänger ojämförligt mest matavfall, 70 procent, vilket motsvarar 95 kilo per person under 2018. Det är en minskning med två kilo per person sedan 2016.

”En del matavfall går inte att undvika, som skal, kaffesump och ben från kött eller fisk. Men nästan hälften av det som hushållen kastar är matsvinn, exempelvis rester som skrumpen frukt och mögligt bröd. Det är mat som hade kunnat ätas om den hade hanterats rätt”, säger Tova Andersson, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Enligt rapporten hamnar 13 kilo matsvinn i hushållens soppåsar eller kompost varje år och så mycket som 26 kilo per person hälls ut i avloppet.

Livsmedelsbutiker och jordbruk, som kommer på andra och tredje plats, ligger en bra bit efter med 8 respektive 7 procent. Storkök, restauranger och livsmedelsindustri står för ännu mindre. Livsmedelsindustrins matavfall för 2018 kommer att rapporteras senare under våren.

”En tredjedel av världens mat slängs och som rapporten visar har vi stora mängder matavfall även i Sverige. För att komma tillrätta med problemet måste vi veta vad vi slänger och varför. Samarbete längs hela livsmedelskedjan behövs för att få till en positiv förändring”, säger Tova Andersson.

Ungefär 20-25 procent av Sveriges totala klimatpåverkan kommer från livsmedelshanteringen. Sektorn är också en av de mest vattenkrävande och ligger bakom runt hälften av övergödningen. Naturvårdsverket kommer att lämna ett etappmålsförslag om minskat matavfall till regeringen i slutet av februari.

Rapporten Matavfall i Sverige – Uppkomst och behandling 2018 är framtagen på uppdrag av Naturvårdsverket

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Senaste nytt

Ökat fokus på Nyckelhålsmärkta produkter

Livsmedelsverket och livsmedelsbranschen gör en gemensam satsning på att lyfta fram Nyckelhålsmärkningen under januari.
Skärmavbild 2025-01-17 kl. 11.03.18

Ny kärlekskollektion från Lakrids By Bülow

Det danska gourmetlakritsföretaget Lakrids By Bülow lanserar LOVE-kollektion med fyra av sina mest populära smaker.
eyJwYXRoIjoibGFrcmlkcy1ieS1idWVsb3dcL2ZpbGVcL21NVkJUZFJpZzFycjFLYVpmMlNULmpwZyJ9_lakrids-by-buelow_jONL2iErCw546WiEQssXZFoNENODYn7EO2fkPewE8Fc

Kampanj ska öka konsumtionen av svenska ägg

Svenska Ägg inleder en flerårig marknadssatsning. Visionen är att alla som bor i Sverige ska äta minst ett ägg om dagen – och det ska vara svenskt.
Marie L Hogstadius

De kan vinna årets Sjömatspris

Skillingefisk-Impex, Guldhaven Pelagiska och Musselfabriken är finalister till Sjömatspriset 2025 som delas ut under Nordic Seafood Summit.
Nominerade_sjomatspriset