Brännland Cider startar storskalig äppelodling i norr

PUBLICERAD: 20 februari 2020
UPPDATERAD: 21 februari

”Vi har bevisat att det är möjligt att odla storskaligt på våra breddgrader för att skapa en iscider av exceptionell kvalitet”, säger Brännland Ciders grundare och VD Andreas Sundgren Graniti. Foto:Johan Gunséus

Brännland Cider etablerar en storskalig äppelodling på 10 hektar, cirka 12 000 träd, i samverkan med lantbrukare, LRF, Länsstyrelsen Norrbotten, experter, nationella och internationella intressenter.

I slutet av 2019 beviljade Jordbruksverket finansiering av odlingsprojektet, som löper under 2020 till 2023 inom ramarna för EIP-Agri, (Det Europeiska Innovationspartnerskapet för Produktivitet och Hållbarhet inom jordbruk).

”Det här är ett avgörande steg i arbetet med att skapa en helt ny och unik terroir i norra Sverige samtidigt som det öppnar ett brett spektrum möjligheter för våra lantbrukare att diversifiera med positiva effekter för jordbruk, turism och de större hållbarhetsfrågor som vårt samhälle står inför. Projektet faller väl in i ambitionerna som lyfts i EU:s nya Green Deal”, säger Brännland Ciders grundare Andreas Sundgren Graniti.

Projektet ska kombinera traditionell metodik med konventionella, moderna metoder samt utvärdera en bred bas av äppelsorter med målet att skapa en möjlighet för lantbrukare i norr att diversifiera sin verksamhet. En viktig del är att skapa en ny klimathärdig och hållbar jordbruksgren genom optimerad markanvändning, minskad vattenanvändning och minskade transporter.

Andreas Sundgren Graniti berättar att projektet ska expandera och sjösätta Brännland Ciders erfarenheter och kunskaper från företagets provodlingar i Burträsk och Röbäcksdalen utanför Umeå:

”Vi har bevisat att det är möjligt att odla storskaligt på våra breddgrader för att skapa en iscider av exceptionell kvalitet, nu vill vi se hela vår region blomma och det här är ett enormt steg mot att realisera det målet.”

En samarbetsgrupp för projektet kommer att ledas av Daniel Pacurar från Boreal Orchards, som hittills har bidragit med avgörande praktiska och akademiska erfarenheter och kunskaper till Brännland Ciders befintliga provodlingar.

Fakta om projektet: “Commercial productive apple growing in a northern climate – innovation for new climate resilient agriculture in northern Europe”

  • Projektet ska etablera 10 hektar kommersiellt gångbara äppelodlingar, cirka 12 000 äppelträd, i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.
  • Projektet löper från 2020 till 2023 med en sammantagen budget på 10,7 miljoner kronor av vilka 85 procent är finansierat genom EIP-agri.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Änglamarks pastaförpackningar byter från plast till papper

Coop ska spara 300 ton plast om året genom att byta ut plasten i Änglamarks pastaförpackningar till papper.
coop

Svenska proteingrödor i Anammas nya baljväxtfärs

Orklas varumärke Anamma lanserar en ny baljväxtfärs med öländska och skånska gråärtor, åkerbönor och linser
Anamma_baljvaxtfars_liggande_uncropped_RGB_LZW

Saveggys växtbaserade barriär ska ersätta plast på gurkor

Saveggy har ingått ett partnerskap med odlarna.se inför lanseringen av sin ätbara, växtbaserade skyddsbarriär på gurkor.
abcaeec2-9b15-4924-8b2d-88cc77c7b482(1)

Nespresso lanserar kaffet N°20 efter 20 års utveckling

Under 20 år har Nespresso arbetat med att ta fram kaffet N°20, genom att kombinera två Arabicaplantor.
P_4454_NESPRESSO_N20_SINGLE_GLASS_BOX_CAPSUAL_KV2_v2