Umeå universitet samlar all forskning och utbildning om mat inom den nyinrättade Institutionen för kost- och måltidsvetenskap. Förändringen innebär ett sammangående mellan Institutionen för kostvetenskap och Restauranghögskolan vid Umeå universitet.
”Detta är något som ligger i tiden. Det är egentligen ganska ologiskt att vi har varit uppdelade fram tills nu. I och med sammanslagningen får vi en bredd och ett helhetsperspektiv som är unik i Sverige”, säger Maria Walling, som leder den nya organisationen.
Kostvetenskap handlar om människans möte med mat både ur ett näringsmässigt och socialt perspektiv. Måltidsvetenskap handlar mer om mathantverk och värdskap.
”Forskningsmässigt blir vi mycket starkare och kommer kunna göra många fler saker”, säger Maria Walling.
Institutionen ska ta sig an två stora samhällsutmaningar: folkhälsa och hållbarhet.
”Vår vision handlar om gastronomisk folkhälsa. Dels handlar det om att skapa mer njutbara matupplevelser i skola, vård och omsorg genom att dra nytta av måltidsvetenskapens fokus på mathantverk och värdskap. Skolmat ska vara näringsriktig – men om eleverna inte äter maten så är det ju värdelöst, säger Maria Waling.
På samma gång har kostvetenskapen väldigt mycket att tillföra restaurangvärlden, säger hon:
”Om den mat som äts på restaurang får en mer hälsosam näringssammansättning så finns det stora folkhälsovinster att göra. Restaurangmåltider utgör en avsevärd del av all den mat vi äter. Fast all mat på restaurang måste förstås inte vara jättenyttig.
På Umeå universitet finns utbildningar för kostvetare, dietister och lärare i hem- och konsumentkunskap. På gastronomiprogrammet utbildas gastronomer, kreativa kockar, matentreprenörer och sommelierer.
Maria Waling menar att det i framtiden mycket väl kan uppstå nya utbildningsprogram i luckorna mellan de befintliga – kanske en utbildning med en ännu tydligare inriktning på mat och hållbarhet.
”Att ställa om vårt samhälle till ett mer hållbart ätande handlar väldigt mycket om förändrade beteenden. Både som gastronomer och nutritionsforskare kan vi bidra till den kunskapsutveckling som krävs.”
För Umeå universitets forskningsrestaurang, som är Sveriges mest tekniskt avancerade kök och matsal, innebär den nya organisationen förbättrade möjligheter att utveckla ny kunskap.
”Här finns väldigt fina möjligheter att bedriva experimentella studier på hur gäster beter sig i en måltidsmiljö”, säger Maria Walling.