Gastronomisk folkhälsa visionen för nytt kunskapsnav i Umeå

PUBLICERAD: 23 januari 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Maria Waling är prefekt för den nyinrättade Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet. Som forskare är hon inriktad på olika aspekter av barns och ungdomars matvanor. Foto: Mattias Pettersson

Umeå universitet samlar all forskning och utbildning om mat inom den nyinrättade Institutionen för kost- och måltidsvetenskap. Förändringen innebär ett sammangående mellan Institutionen för kostvetenskap och Restauranghögskolan vid Umeå universitet.

”Detta är något som ligger i tiden. Det är egentligen ganska ologiskt att vi har varit uppdelade fram tills nu. I och med sammanslagningen får vi en bredd och ett helhetsperspektiv som är unik i Sverige”, säger Maria Walling, som leder den nya organisationen.

Kostvetenskap handlar om människans möte med mat både ur ett näringsmässigt och socialt perspektiv. Måltidsvetenskap handlar mer om mathantverk och värdskap.

”Forskningsmässigt blir vi mycket starkare och kommer kunna göra många fler saker”, säger Maria Walling.

Institutionen ska ta sig an två stora samhällsutmaningar: folkhälsa och hållbarhet.

”Vår vision handlar om gastronomisk folkhälsa. Dels handlar det om att skapa mer njutbara matupplevelser i skola, vård och omsorg genom att dra nytta av måltidsvetenskapens fokus på mathantverk och värdskap. Skolmat ska vara näringsriktig – men om eleverna inte äter maten så är det ju värdelöst, säger Maria Waling.

På samma gång har kostvetenskapen väldigt mycket att tillföra restaurangvärlden, säger hon:

”Om den mat som äts på restaurang får en mer hälsosam näringssammansättning så finns det stora folkhälsovinster att göra. Restaurangmåltider utgör en avsevärd del av all den mat vi äter. Fast all mat på restaurang måste förstås inte vara jättenyttig.

På Umeå universitet finns utbildningar för kostvetare, dietister och lärare i hem- och konsumentkunskap. På gastronomiprogrammet utbildas gastronomer, kreativa kockar, matentreprenörer och sommelierer.

Maria Waling menar att det i framtiden mycket väl kan uppstå nya utbildningsprogram i luckorna mellan de befintliga – kanske en utbildning med en ännu tydligare inriktning på mat och hållbarhet.

”Att ställa om vårt samhälle till ett mer hållbart ätande handlar väldigt mycket om förändrade beteenden. Både som gastronomer och nutritionsforskare kan vi bidra till den kunskapsutveckling som krävs.”

För Umeå universitets forskningsrestaurang, som är Sveriges mest tekniskt avancerade kök och matsal, innebär den nya organisationen förbättrade möjligheter att utveckla ny kunskap.

”Här finns väldigt fina möjligheter att bedriva experimentella studier på hur gäster beter sig i en måltidsmiljö”, säger Maria Walling.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Lidl och LRF i nytt samarbete

Lidl Sverige och LRF tecknar en avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion.
Lidl Sverige och LRF tecknar avsiktsförklaring för att främja svensk livsmedelsproduktion

Protos lanserar Både & färs

Protos nya färs Både & görs av hälften nötkött och hälften linser från Krav-märkta svenska gårdar.
SaS Både & färs

Rekordsommar för alkoholfri öl

Försäljningen av alkoholfri öl har gått upp med mer än 750 procent under de senaste tio åren och sommaren 2024 blev inget undantag.
Carlsberg

Lönneberga lanserar Kyckling Ministeak

Lönneberga breddar sitt naturella kycklingsortiment med Kyckling Ministeak, en lårfilé med skinn, som blir först med Lönnebergas nya förpackningsdesign.
Unknown