Hösten 2019 påbörjades en omfattande och långsiktig hälsosatsning i City Gross samtliga butiker. Satsningen innebär dels en intern utbildning för alla medarbetare, dels en vägledning i butiker för att underlätta för kunderna att göra mer hälsomedvetna val. Satsningen är ett samarbete med kostrådcentret Livsviktigt som också ger kostnadsfri rådgivning via en ny chatt på citygross.se.
”Hälsa blir allt viktigare för våra kunder och medarbetare, samtidigt kan det vara svårt att göra medvetna val i matbutiken. Vi vill förenkla vardagen men också väcka tankeställningar utan att ge några direkta pekpinnar”, säger Carola Grahn, projektansvarig för hälsosatsningen.
I City Gross nya hälsosatsning har butiksmedarbetarna genomgått en utbildning under ledning av kostrådgivare från Livsviktigt med fokus på att öka kunskapen om sambandet mellan mat och hälsa. Medarbetarna har även fått konkreta tips om val av varor och hur en förpacknings innehållsförteckning och näringstabell ska läsas samt kunskap kring hur man ändrar sina intag av socker, fett och fibrer.
Samarbetet med Livsviktigt innebär även en vägledning i butikerna, som under hösten 2019 började bli synlig för kunderna. På hyllkanterna sitter bland annat små skyltar med texten ”Ett enkelt val” för att vägleda till varor som innehåller mindre socker och/eller fett samt produkter med mer fibrer än motsvarande varor. Sortimentet omfattar vardagsprodukter som äts ofta och där det kan vara svårt att göra medvetna val, till exempel müsli, flingor, mejeriprodukter, pasta, ris och bröd.
City Gross erbjuder även en kostnadsfri chattfunktion på citygross.se, där kunderna enkelt kan komma i kontakt med kostrådgivare från Livsviktigt för att få tips och råd kring hälsosam mat.
Initiativet är början på ett längre arbete, berättar Carola Grahn:
”Att vi gör en såhär stor satsning visar att det är viktigt för oss att främja välbefinnande och hälsa hos medarbetare och kunder. Hittills har vi fått väldigt bra respons från de medarbetare som gått utbildningen. Det är en långsiktig satsning och vi har redan många idéer om hur konceptet kan utvecklas i framtiden.”