IVL ska undersöka stadsodlingarnas betydelse

PUBLICERAD: 18 december 2019
UPPDATERAD: 21 februari


Stadsodlingar har vuxit fram som ett alternativ till en hållbar framtida livsmedelsproduktion. Lite är dock känt om vilka konsekvenser dessa system har ur ett bredare hållbarhetsperspektiv. Nu hoppas IVL Svenska Miljöinstitutet bringa klarhet i frågan genom ett nystartat projekt.

”Vi kommer att titta på de odlingsprojekt som har startat i Stockholmsområdet och utvärdera dem ur ett hållbarhetsperspektiv för att se vilka miljö-, ekonomiska- och sociala konsekvenser de har”, säger Michael Martin, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Genom att flytta odlingar till urbana miljöer, till exempel inomhus, kan produktionen lättare kontrolleras och effektiviseras. Men kunskapen om systemen är begränsad. Tidigare forskning har också visat att en av de största övergripande utmaningarna för stadsodlingar är den ekonomiska livskraften och att lyckas skala upp.

För att undersöka vilka faktorer och affärsmodeller som är viktiga för att få välfungerande och hållbara odlingssystem i städerna kommer det aktuella IVL-projektet analysera tidigare satsningar som har gjorts, både lyckade och mindre lyckade exempel. Man kommer även att utföra hållbarhetsanalyser ur ett livscykelperspektiv.

”Tanken är att projektet ska bidra till kapacitetsuppbyggnad. Med bättre kunskap om vilka utmaningar och möjligheter som finns är det lättare att göra rätt val och säkerställa att odlingarna verkligen bidrar till en hållbar livsmedelsproduktion i urban miljö. Det handlar också om att sprida kunskap om hur vi kan skapa hållbara livsmedelssystem i framtiden”, säger Michael Martin.

Projektet pågår i tre år och utförs i samarbete med KTH, Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik. Det finansieras genom Vinnovas satsning Innovationer för ett hållbart samhälle.

 

Senaste nytt

Easy to Use - Reumatikerförbundet lanserar märkning för lättöppnade produkter

Förpackningarnas öppningsbarhet, men även hanterbarhet, är frågor som stötts och blötts under alla år, egentligen ända sedan konsumentförpackningar såg dagen ljus i mitten på 1900-talet. Svåröppnat har alltid varit ett gångbart ord och så är det i många fall fortfarande. Nu lanserar Reumatikerförbundet en produktmärkning för förpackningar och produkter som testats och certifierats som Easy to use.
Easy to use pressx

Regenerativt brödprojekt: Kan en smörgås göra skillnad?

I ett nytt innovationsprojekt undersöks hur bröd kan bakas med grödor som främjar jordhälsa och biologisk mångfald – och dessutom smakar bättre.
DSC_0041

Ära – en ny osttyp från Skånemejerier och Allerum

Ära presenteras som en helt ny typ av hårdost med hög smakintensitet och toner av knäckig kola och umami.
Allerum_Ära-SE_prm

Ny trågförseglare för stora volymer från Ishida bygger på smart intelligens

Ishida Europe har introducerat en ny trågförslutare för livsmedelsindustrin, QX-800 som ger ökad kapacitet och hanterar prestanda- och effektivitetsutmaningar för trågförslutningsapplikationer. Den bygger på smart intelligens och har en kompakt design.
QX 800 close up shot of gripper arms with pots of fruitx

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx