Sedan 2017 har drygt 150 matföretagare sökt sig till Krinova Incubator & Science Park för att få stöd. Det har resulterat i närmare 200 nya jobb och att över 30 miljoner kronor har tagits in i externa medel som riskkapital och utvecklingsmedel.
”Antalet skapade jobb är imponerande, sett i perspektivet att livsmedelsindustrin som bransch 2018 visade en minskad sysselsättning med 1,5 procent. Vi ser ett tydligt ökat intresse för matföretagen från investerare. Det är en effekt av att företagen, som vi jobbat med ett antal år, har nått den mognad som krävs för att attrahera externa utvecklingsmedel, men också ett ökat intresse för att investera i livsmedelsföretag”, säger Charlotte Lorentz Hjorth, VD för Krinova Incubator & Science Park.
Sedan hösten 2017 har Krinova, som är Sveriges största inkubator och science park med mat som profilområde, fått en utökad finansiering från Region Skåne och Kristianstads kommun för att erbjuda innovations- och utvecklingsstöd till matföretagare i hela Skåne.
”Genom att stimulera mötesplatser och nätverk som Krinova kan vi stödja entreprenörskap och bidra till näringslivets utveckling för mat i världsklass. Det utökade stödet till matföretag genom Krinova är en del i förverkligandet av den skånska livsmedelsstrategin”, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne.
För att stärka entreprenörskapet arrangerar Krinova även events och aktiviteter som skapar nätverk och plattformar för samarbeten. Ett exempel är den internationella innovationstävlingen Food Hack, som i år arrangerades för femte gången, denna gång tillsammans med Forskningsrådet Formas. 2019 års Food Hack lockade cirka 200 personer med tävlande från över 30 olika länder.
Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad.