200 nya livsmedelsjobb genom skånsk innovationssatsning

PUBLICERAD: 6 december 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Matföretagen som har fått innovations- och utvecklingsstöd av Krinova finns spridda över 28 kommuner i Skåne.

Sedan 2017 har drygt 150 matföretagare sökt sig till Krinova Incubator & Science Park för att få stöd. Det har resulterat i närmare 200 nya jobb och att över 30 miljoner kronor har tagits in i externa medel som riskkapital och utvecklingsmedel. 

”Antalet skapade jobb är imponerande, sett i perspektivet att livsmedelsindustrin som bransch 2018 visade en minskad sysselsättning med 1,5 procent. Vi ser ett tydligt ökat intresse för matföretagen från investerare. Det är en effekt av att företagen, som vi jobbat med ett antal år, har nått den mognad som krävs för att attrahera externa utvecklingsmedel, men också ett ökat intresse för att investera i livsmedelsföretag”, säger Charlotte Lorentz Hjorth, VD för Krinova Incubator & Science Park.

Sedan hösten 2017 har Krinova, som är Sveriges största inkubator och science park med mat som profilområde, fått en utökad finansiering från Region Skåne och Kristianstads kommun för att erbjuda innovations- och utvecklingsstöd till matföretagare i hela Skåne.

”Genom att stimulera mötesplatser och nätverk som Krinova kan vi stödja entreprenörskap och bidra till näringslivets utveckling för mat i världsklass. Det utökade stödet till matföretag genom Krinova är en del i förverkligandet av den skånska livsmedelsstrategin”, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne.

För att stärka entreprenörskapet arrangerar Krinova även events och aktiviteter som skapar nätverk och plattformar för samarbeten. Ett exempel är den internationella innovationstävlingen Food Hack, som i år arrangerades för femte gången, denna gång tillsammans med Forskningsrådet Formas. 2019 års Food Hack lockade cirka 200 personer med tävlande från över 30 olika länder.

Krinova ägs av Kristianstads kommun och Högskolan Kristianstad.

Senaste nytt

Kravs effektrapport: 40 år som gett eko i Sverige

Krav firar 40 år med en effektrapport: Ekologisk potatis har sparat 30 miljoner liter bekämpningsmedel och 30 000 ton koldioxid.
Effektrapport omslag prm_1000px

Uppdaterade kostråd: Mer grönt och mindre kött

Livsmedelsverket uppdaterar kostråden: Mer grönt och fullkorn, mindre av läsk, godis och snacks och högst 350 gram kött och chark i veckan.
rött kött

Atria Sverige stärker sitt hållbarhetsfokus

Atria har rekryterat Nelida Karlsson till en nyinrättad tjänst som hållbarhetschef för Atria Sverige.
Nelida_Karlsson

Alkoholfritt vin i PET-flaska till picknicken

Lagom till picknicksäsongen släpper Spring Village två nya alkoholfria viner i en praktisk PET-flaska, som är lätt att ta med på picknicken.
spring-villag-alkoholfrinyhet

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx