Stockholms stad har skrivit under Good Food Cities Declaration, som bland annat innebär att maten i skolor och äldreomsorg ska följa Eat Lancet-kommissionens ”Planetary Health Diet”. Den tillåter bara 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år. Enligt Världsnaturfonden äter svenskar i snitt 50-55 kilo kött per person och år.
Nu förbinder sig Stockholm att jobba klimatsmartare med den offentliga maten, öka andelen vegetariskt och minska matsvinnet.
”Vi är fast beslutna om att minimera stadens livsmedelsrelaterade klimatpåverkan. Bara i Stockholm serverar vi mat till mer än 160 000 elever i stadens skolor, och vi har redan tagit fram en matstrategi – och vi kan göra mer. Att vi skriver under denna visar på att vi tänker framåt för att genom de verktyg vi har ha en så liten klimatpåverkan som möjligt i stadens verksamheter”, säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, i ett pressmeddelande.
Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad, säger att maten har en oerhört stor klimatpåverkan och att den måste begränsas:
”Större mängd vegetariskt och mindre matsvinn kommer att minska vår klimatbelastning. Ställer vi om på rätt sätt kan vi få bra mat, bli friskare och samtidigt drastiskt minska vår påverkan på miljö- och klimat.”
Deklarationen innebär att Stockholm nu kommer att jobba för att uppnå en ”Planetary Health Diet” för sina medborgare till år 2030. Det innebär följande åtgärder:
- Anpassa livsmedelsupphandlingar till Planetary Health Diet.
- Stödja en ökning av den växtbaserade livsmedelskonsumtionen.
- Minska matsvinnet och avfallet med 50 procent till 2030 från 2015 års nivåer.
- Inom två år efter att ha godkänt deklarationen, arbeta med medborgare, företag, offentliga institutioner och andra organisationer för att utveckla en gemensam strategi för att genomföra dessa åtgärder.