Nu är föreskrifterna om berikning reviderade, så att även smaksatta fermenterade mjölkprodukter och motsvarande smaksatta vegetabiliska produkter omfattas av kraven.
Sedan tidigare ska konsumtionsmjölk och fermenterade mjölkprodukter, med undantag för ost, samt vegetabiliska och laktosfria alternativ till dessa, berikas med vitamin D (LIVSFS 2018:5). Dessa föreskrifter omfattar inte smaksatta produkter.
I de reviderade föreskrifterna (LIVSFS 2019:5) omfattas även smaksatta fermenterade mjölkprodukter och motsvarande vegetabiliska alternativ av berikningskraven.
Ekologiska livsmedel, som har producerats eller släppts ut på marknaden i ett annat EU-land eller EES-land, måste uppfylla berikningskraven för att få säljas i Sverige.
De reviderade föreskrifterna (LIVSFS 2019:5) gäller från och med 24 oktober 2019. Produkter som har tillverkats enligt LIVSFS 2018:5 före den 24 oktober 2020 får släppas ut på marknaden tills de är slutsålda. Även produkter som är tillverkade enligt de äldre reglerna (SLVFS 1983:2) före den 16 maj 2020 får släppas ut på marknaden tills de är slutsålda.