Åtta av tio svenskar kan tänka sig att minska sin konsumtion av importerat kött med tanke på att svenskt kött har lägre klimatpåverkan. Det visar en Novus-undersökning på uppdrag av LRF och Svenskt Kött.
Detta bekräftas även av Jordbruksverkets statistik, som visar att svenskarna äter en större andel svenskt kött än tidigare, till följd av att köttimporten minskar i något snabbare takt än vad köttkonsumtionen gör. Marknadsandelen för svenskt kött var under första halvåret i år 76,5 procent för griskött, 59,7 procent för nötkött och 26,6 procent för lammkött.
”Vi har mätt svenska folkets förtroende och preferens för svenskt kött varje år sedan 2010 och det är glädjande att vi fortsatt ser att det är det svenska köttet som med all rätt förknippas med hållbarhet”, säger Isabel Moretti, VD på Svenskt Kött.
När svenska folket får ranka klimatpåverkande åtgärder kommer kött långt ned på listan. Minskat matsvinn, att ersätta fossila bränslen, minskad matimport och att flyga mindre anses betydligt viktigare. Att äta närproducerad och svensk mat anges som viktigast för att äta så hållbart som möjligt – 74 procent respektive 67 procent tycker att det är viktigast.
”Vår uppgift är att göra det enklare för konsumenterna att göra bra val både för klimatet, miljön och den egna hälsan. Ett enkelt tips är att titta efter ursprungsmärkningen Kött från Sverige”, säger Elina Matsdotter, hållbarhetschef Svenskt Kött.
Novus har genomfört 1 086 intervjuer med allmänheten 18-79 år under 10-12 september 2019.