Livsmedelsföretagare finalister i ICA:s Entreprenörspris

PUBLICERAD: 20 februari 2019
UPPDATERAD: 21 februari

Mahziar Namedanian är Östgötasvamps VD och grundare.

Tre livsmedelsföretagare är finalister i ICA:s Entreprenörspris: Mahziar Namedanian, Östgötasvamp, Malin Jakobsson, Dalsspira Mejeri och Philip Gustafsson, Götlunda Glass.

För andra året i rad kommer ICA:s Entreprenörspris att delas ut till företagare som har gjort Sverige bättre. Priset delas ut i två kategorier: Årets lokala hjälte, som går till någon som har bidragit till positiv utveckling i sitt närområde, och den nya kategorin Årets hälsoentreprenör, som går till någon som genom sitt entreprenörskap har främjat och inspirerat till god folkhälsa.

Bland de tio entreprenörer som har gått till final finns tre livsmedelsföretagare: Malin Jakobsson, Dalsspira Mejeri, och Philip Gustafsson, Götlunda Glass, i kategorin Årets lokala hjälpte samt Mahziar Namedanian, Östgötasvamp, i kategorin Årets hälsoentreprenör.

2015 stod Malin Jakobsson inför ett val: Antingen skulle det lilla getmjölksmejeriet som hennes mamma drivit läggas ner, eller så skulle de satsa stort. Hon gick in som VD, breddade utbudet och bestämde sig för att ta Dalsspira Mejeri till börsen.

Med ett startkapital han byggt genom att fiska och sälja kräftor, startade den då 18-åriga Philip Gustafsson Götlunda Glass 2012 i Götlunda utanför Örebro. Initialt gjorde han allt själv – produktion, servering i fabriksförsäljningen och leveranser. Numera arbetar tolv personer med glassen under sommaren, i en ort med ungefär 1000 invånare.

För elva år sedan flyttade Mahziar Namedanian till Sverige från Iran för att doktorera vid Linköpings universitet. 2015 grundade han tillsammans med tre andra ingenjörer Östgötasvamp för att odla näringsrik, svensk svamp inomhus.

Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor och vinnaren utses av en jury samt genom en onlineomröstning. Juryn består av bland andra Prins Daniel, professor Mai-Lis Hellenius och LRF:s VD Anders Källström. Vem som vinner priset står klart den 9.

Läs vidare

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx

Biofach 2023: Nordic Soda Company kompletterar med gin

The Nordic Soda Company fanns på Biofach 2023 med avsikten att öka det utländska intresset för produkterna.
Nordicx

Senaste nytt

Ny färdplan ska förena svenska livsmedelsföretag

”Det svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja” är en gemensam agenda för hela livsmedelsbranschen.
wwf

Arla kampanjar för fler hemsläp

Arla lanserar kampanjen ”Hemsläp” för att få fler restauranggäster att ta med sin överblivna mat hem.
Arla_Foodiebag_Webb_1

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

Circle K testar ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
DSC_2106HR (4)

Spendrups ska börja återvinna kolsyra

Spendrups investerar 23 miljoner kronor i en anläggning för återvinning av kolsyra.
Bild på kolsyreanläggning till prm 230206