Tre livsmedelsföretagare är finalister i ICA:s Entreprenörspris: Mahziar Namedanian, Östgötasvamp, Malin Jakobsson, Dalsspira Mejeri och Philip Gustafsson, Götlunda Glass.
För andra året i rad kommer ICA:s Entreprenörspris att delas ut till företagare som har gjort Sverige bättre. Priset delas ut i två kategorier: Årets lokala hjälte, som går till någon som har bidragit till positiv utveckling i sitt närområde, och den nya kategorin Årets hälsoentreprenör, som går till någon som genom sitt entreprenörskap har främjat och inspirerat till god folkhälsa.
Bland de tio entreprenörer som har gått till final finns tre livsmedelsföretagare: Malin Jakobsson, Dalsspira Mejeri, och Philip Gustafsson, Götlunda Glass, i kategorin Årets lokala hjälpte samt Mahziar Namedanian, Östgötasvamp, i kategorin Årets hälsoentreprenör.
2015 stod Malin Jakobsson inför ett val: Antingen skulle det lilla getmjölksmejeriet som hennes mamma drivit läggas ner, eller så skulle de satsa stort. Hon gick in som VD, breddade utbudet och bestämde sig för att ta Dalsspira Mejeri till börsen.
Med ett startkapital han byggt genom att fiska och sälja kräftor, startade den då 18-åriga Philip Gustafsson Götlunda Glass 2012 i Götlunda utanför Örebro. Initialt gjorde han allt själv – produktion, servering i fabriksförsäljningen och leveranser. Numera arbetar tolv personer med glassen under sommaren, i en ort med ungefär 1000 invånare.
För elva år sedan flyttade Mahziar Namedanian till Sverige från Iran för att doktorera vid Linköpings universitet. 2015 grundade han tillsammans med tre andra ingenjörer Östgötasvamp för att odla näringsrik, svensk svamp inomhus.
Priset består av ett stipendium på 100 000 kronor och vinnaren utses av en jury samt genom en onlineomröstning. Juryn består av bland andra Prins Daniel, professor Mai-Lis Hellenius och LRF:s VD Anders Källström. Vem som vinner priset står klart den 9.